Dupa anuntul supriza, chiar si pentru colegii sai de partid, al majorarii TVA, ministrul Finantelor Ionut Popescu a recidivat zilele trecute, inventand un nou bir, un impozit progresiv pe masini si case.

Ca si in cazul TVA, colegii sai din Guvern si din partid nu au fost consultati, ei afland din presa despre intentiile ministrului liberal.

"Ideea noastra este sa practicam impozite mici pe munca - deci pe profit si pe venit, pe salariu - dar sa mutam accentul pe consum si pe impozitele pe avere", a motivat Popescu, intr-un interviu acordat postului public de radio, necesitatea cresterii impozitului pe case si masini. Chiar daca in campania electorala a sustinut "justetea morala" a introducerii unui impozit proportional pe venit, cu o cota de 16%, egala cu cea a impozitului pe profit, de cand este ministru, preocupat de deficitul bugetar, Ionut Popescu pare din ce in ce mai atras de reintroducerea unor impozite progresive.

Desi Popescu a afirmat ca nu poate face publice valorile noilor biruri pentru ca, deocamdata, totul se discuta, se pare ca nici colegii sai de partid, nici ministrii nu stiu nimic pe aceasta tema.

"N-am discutat nici la partid, nici la Guvern o asemenea propunere", a declarat pentru "Averea" ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, vicepresedinte al Partidului National Liberal. "Cred ca sunt doar niste zvonuri. Nu am auzit propunerea si nu vreau sa o comentez pana cand ea nu ne va fi prezentata la partid sau in Guvern", a afirmat ministrul Agriculturii.

Astfel, daca propunerea lui Popescu va trece de Guvern si Parlament, noile cote de impozite pe case si masini vor creste in functie de capacitatea cilindrica, incepand cu 2.000 de centrimetri cubi, si de spatiul construit, de la 100 de metri patrati. "Atunci cand noi luam o masura de natura fiscala avem in vedere, pe de o parte, si marimea veniturilor care vin la bugetul de stat, dar si justetea din punct de vedere al poverii fiscale a acelei masuri", si-a argumentat ministrul ideea introducerii acestor impozite progresive.

Acestea ar putea avea efecte negative nu asupra celor bogati, ci, mai ales, a populatiei cu initiativa din mediul rural, pe care Flutur incearca sa o ajute prin subventii pentru achizitionarea de tractoare. "Practic, impozitul pe o masina pe care il plateste posesorul unei masini in valoare de, sa spunem, 40 - 50 de mii de euro, este la o suma ridicola, pana intr-un milion de lei. Noi incercam doar sa aducem la un nivel mai rezonabil acest impozit si la o impartire, cum spuneam, a poverii fiscale mult mai echitabila", sustine Ionut Popescu.

Ceea ce ignora insa acesta este faptul ca o capacitate de peste 2.000 de centrimetri cubi, paragul arbitrar ales de el, au si masinile ARO, camionetele si tractoa-rele, absolut necesare desfasurarii unei activitati la standarde minim europene, cel putin in zonele de munte. Masinile ARO sunt de altfel si cele mai prezente in spatiul rural, cu ele taranii transportand diversele produse catre pietele din orase. Acestea nu pot fi catalogate drept masini de lux, cu greu ele putand depasi o viteza de 80 de kilometri pe ora, chiar si pe autostrada.

In plus, la sate exista multe case de peste 100 de metri patrati, iar impozitarea lor cu o suma identica cu cea a caselor din centrul marilor orase cu greu poate fi considerata ca "o tentativa de impartire a poverii fiscale mult mai echitabila", cum ii place sa spuna lui Ionut Popescu. Acestea, de multe ori sunt construite din chirpici, pamant si alte materiale "neconventionale" si nu aduc cu vilele care ar merita, cu adevarat, un asemenea impozit.

SAR: cota unica si pentru proprietati

Pana si cei mai vajnici sustinatori ai actualei politci fiscale a Guvernului si ai cotei unice, Societatea Academica din Romania (SAR) au ajuns sa critice modul in care ministrul Finantelor, Ionut Popescu, se lupta cu deficitul bugetar. SAR crede ca ministrul doreste sa repare nedreptatea creata de un sistem regresiv de impozitare a cladirilor, in care cota de taxare scade cu cat valoarea imobilului este mai mare. "Impozitul pe proprietatea imobiliara trebuia de multa vreme reformat, dar asa cum planuieste s-o faca si dupa cum prezinta public masura zilele acestea, guvernul este pe cale sa comita o gafa", precizeaza un raport SAR.

In plus, Societatea Academica considera ca este inacceptabil ca o asemenea masura sa fie discutata in secret la Ministerul de Finante, lipsit de expertiza in domeniu, si apoi adoptata peste noapte. In opinia SAR, si in acest caz ar trebui aplicata "filosofia fiscala imbratisata de actuala coalitie guvernamentala, transpusa partial in reforma impozitului pe venit". Astfel, procentajul de impozitare trebuie sa fie unic si nu trebuie sa existe mai multe asemenea cote, care sa creasca progresiv cu numarul de metri patrati. In plus, el trebuie aplicat strict la valoarea de piata a cladirilor si terenurilor, fara exceptii si distorsiuni care sa complice lucriurile, in sus sau in jos.

"Nu exista nici un motiv ca principiul neutralitatii si echitatii adoptat in 2005 pentru venituri personale sa nu se aplice si la proprietate: la valoare egala in bani a bunului, aceeasi cota de impozit exprimata in procente", considera SAR.

Si modul in care a fost prezentata propunerea i-a deranjat pe cei de la SAR, care afirma ca executivul ar fi trebuit sa anunte simpla eliminare a regresivitatii, fara nici o referire la "lux, progresivitate sau retorica muncitoreasca gen: cei bogati sa plateasca mai mult ca au de unde".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.