In ciuda programelor de informare referitoare la programul SAPARD, multi romani nu au inteles care este scopul acestuia si mai ales ce activitati se pot finanta. Astfel, oamenii au cerut bani pentru construirea unor saloane de masaj oriental sau sa li se aduca masini de lux chiar in batatura.

In fiecare luna, biroul de relatii publice al agentiei SAPARD primeste in jur de 400 de solicitari de la producatorii care doresc sa demareze o afacere sau sa-si modernizeze fabricile. Printre acestea se strecoara insa si cereri mai ciudate, care nu au nici o sansa sa fie finantate cu bani de la Uniunea Europeana.

Salon oriental SAPARD

Potrivit datelor Agentiei SAPARD, o buzoianca a solicitat finantarea unui proiect ce viza construirea unui centru de masaj oriental. Daca planul s-ar fi materializat, beneficiarii acestui centru urmau sa primeasca un masaj complet, in stil oriental, relaxindu-se, in acelasi timp, in sunetele unor melodii specifice acestui gen de activitate. Initiatoarea proiectului a uitat insa sa mentioneze in studiu daca vor beneficia de acest centru de masaj si locuitorii din mediul rural, aceasta fiind una dintre conditiile eliminatorii pentru cei care vor sa contracteze un astfel de fond.

Tot in domeniul "relaxarii" ar fi dorit sa lucreze si o persoana din judetul Mehedinti. Pentru deschiderea unui salon de relaxare, barbatul a cerut bani europeni de la SAPARD, chiar de mai multe ori.

Masini de lux aduse la poarta

Fondurile SAPARD sint rivnite si de impatimitii masinilor de lux. Astfel, o persoana din Focsani a cerut reprezentantilor SAPARD un Mercedes si un "Porche boxer". Mai mult cetateanul avea pretentia ca cele doua autoturisme sa ii fie aduse chiar la poarta casei lui. "Cu toate ca Agentia i-a comunicat ca Programul SAPARD nu poate finanta astfel de achizitii, persoana respectiva a insistat, trimitind trei astfel de solicitari", sustin reprezentantii Agentiei.

Viermi de undita

Avind in vedere posibilitatile mari la export, in ultimii ani, in Romania afacerile cu lipitori, vipere si viermi de matase s-au dovedit tot mai profitabile. In consecinta, un roman din judetul Tulcea a cerut sprijin financiar de la SAPARD pentru realizarea unei ferme de viermi, dar nu de matase.

"Ferma de viermi poate produce o cantitate suficienta de viermi, pentru toti cei care doresc sa pescuiasca in Dunare", precizeaza solicitantul din orasul Tulcea. Exemplul lui a fost urmat de mai multe persoane.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.