Confuzie pe piata imobiliara. Desi reprezentantii pietei imobiliare au anuntat o scadere a pretului locuintelor in medie cu 15 la suta in ultimele doua luni, nu este momentul sa va grabiti sa cumparati un apartament. Agentii imobiliari estimeaza ca, in urmatoarea perioada, casele si apartamentele se vor ieftini si mai mult. Potrivit presedintelui Arthur Silvestri, directorul general al Institutului de Consultanta Imobiliara - SGA, pretul apartamentelor ar putea sa scada in viitor cu inca 20 la suta.

"Oferta pietei imobiliare romanesti e putina si foarte slaba sub raportul calitatii. Comparativ cu noi, bulgarii au preturile la case si apartamente la jumatate. Si nu este exclus ca acele capitaluri, care la noi au distorsionat piata, sa se orienteze spre Bulgaria. S-ar putea ajunge astfel la o prabusire cu pana la 20 la suta a pietei imobiliare de la noi", a spus ieri Silvestri.

De cealalta parte, operatorii care lucreaza direct cu clientii spun ca nici vorba de scaderi de pret cu 15 procente. "La noi s-au vandut chiar azi cateva apartamente la pretul de acum cateva luni. Singura scadere a fost la un apartament de 30.000 de euro, cu 500 de euro. In rest, nu simtim nimic din reducerile de care se vorbeste in presa si la televiziuni", ne-a declarat Ioana Margarit, referent imobiliar la agentia "Confort".

Alti operatori acuza chiar ca se incearca manipularea pietei imobiliare. " Domnule, asta cu ieftinirea apartamentelor e o minciuna. Invit pe cei care vorbesc despre asa ceva sa vina si sa vanda ei direct in piata, sa vada cu cat s-a ieftinit. Se poate vorbi de ieftiniri de pana la 2%, in nici un caz 15! Se incearca manipularea pietei, ca sa se reactioneze in sensul scaderii preturilor", spune si Razvan Petrisor, director general la Art Imob Grup. El recunoaste ca preturile din Romania sunt mari, insa din moment ce vanzatorii nu vor sa-si reduca pretentiile, si in cele din urma isi gasesc clienti, preturile nu au cum sa scada. "Poate, daca nu si-ar gasi cui sa vanda si s-ar plictisi sa-si tina anuntul de vanzare pe piata, vanzatorii ar accepta sa scada pretentiile financiare. Dar nu e cazul acum", a conchis Petrisor.

La fel sta situatia si in tara. Nicolae Nagy, patronul unei companii imobiliare din Satu Mare, ne-a spus ieri ca, deocamdata, nu sunt scaderi de preturi. La Iasi, Laurentiu Cozma de la Eurodomus ne-a confirmat ca ieftinirile anuntate de presa sunt o cacealma. "La Iasi putem discuta cu maxim de indulgenta ca, in anumite cazuri, au scazut cu pana la 5 procente. Nici vorba de un trend anume", a spus Cozma. Si in Banat, preturile stagneaza. Victor Grosu, de la IMODIVERS, ne-a declarat ieri ca pretul terenurilor chiar a crescut, in vreme ce la case si apartamente, preturile au stagnat.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.