Cresterea TVA de la 19 la 22% ar lovi direct in cei aproape 3 milioane de romani saraci si 800.000 de oameni care sufera de saracie extrema. Aceasta deoarece ei reprezinta consumatorul final, cel care plateste efectiv acest impozit, fara posibilitatea de a-l deduce. TVA s-ar putea mari ca o replica la scaderea impozitului pe venituri la 16%. Dar de aceasta diminuare beneficiaza tot cei cu venituri mari, nicidecum acei romani cu 91 euro pe luna, adica 3,1 milioane lei.

Sindicatele au incercat sa demonstreze cu cifre ca, in termeni reali, nivelul de trai al romanilor va scadea cu cel putin 15%. La randul ei, Asociatia Romalimenta declara ca romanii isi vor diminua ratia de hrana, cu repercusiuni directe asupra sanatatii lor, dar si asupra productiei industriale alimentare. Petre Dandea, Cartel Alfa, merge mai departe si ataca declaratia lui Traian Basescu privind adeziunea acestuia la cresterea TVA, cu conditia scaderii contributiei sociale la buget, din partea agentilor economici: "Este o aberatie. Companiile ar castiga 2 lei, iar romanii ar saraci cu 10 lei pe luna", declara Dandea.

"Daca s-ar majora TVA cu 3%, carnea de pasare ar trebui automat sa se scumpeasca exact cu acelasi procent - 3%. De la 55.000 lei/kg, cat costa in prezent puiul in carcasa, pretul ar sari automat la 67.000 lei/kg", declara Ilie Van, presedintele Patronatului Carnii de Pasare. Acesta sustine insa ca producatorii de carne vor face saptamana viitoare o declaratie comuna catre ministerele Agriculturii si Finantelor, prin care vor solicita sa nu se majoreze TVA. "In UE, taxa pe alimente este de 6-10%, desi cetatenii au venituri de 10-15 ori mai mari decat romanii", sustine Ilie Van.

Gheorghe Antohi, presedintele Agricola Bacau, impartaseste aceeasi parere si explica faptul ca romanii cu salarii mici sunt cei mai afectati: "Noi, producatorii, ne recuperam TVA-ul platit. Dar consumatorii trebuie sa aiba toti acces la alimentele de baza - si somerii, si cei cu salariul minim. Vom propune ca pentru 10 alimente de baza sa nu creasca TVA", sustine Antohi.

Va creste evaziunea fiscala

Patronatele din zahar sustin ca, de la 1 octombrie, zaharul se va scumpi cu 25-30%, indiferent de TVA. "Daca insa va creste si TVA, vom scumpi si cu respectivul procent. Nu avem incotro", opineaza Ioan Armenean, presedintele Patronatului din Zahar. In schimb, Ion Popescu, presedintele Rompan, atrage atentia autoritatilor asupra pericolului unor noi scumpiri la paine si produse din paine. El indica trei pericole: "Cresterea cu 3% va duce la scumpirea painii cu 5%. Apoi, crescand fiscalitatea, va creste si evaziunea fiscala din productia subterana. In prezent, aceasta este de 35-40%, ajungand la 1.500 miliarde lei, doar din TVA neincasat. In final, prin cresterea TVA ne indepartam de UE, unde aceasta taxa este de 6-10%", declara Ion Popescu.

Daca ar creste TVA la 22%

* painea s-ar scumpi cu 5%
* carnea de pasare cu 3%
* zaharul cu 25-30%


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.