Cererea de spatii de birouri este in continua crestere. Sunt la mare cautare cladirile noi de birouri, situate mai ales in centrul Capitalei. In a doua parte a anului, vor fi date in folosinta mai multe cladiri de acest fel. Un singur proiect de anvergura, care va fi finalizat spre sfarsitul anului in Piata Victoriei - America House va aduce pe piata 22.000 mp de birouri.

"Stocul cladirilor de birouri clasa A si B este in crestere. In plus, calitatea spatiilor este tot mai mare, Charles de Gaule Business Center este un exemplu in acest sens", spune Alexandru Petrescu, Managing Partner in cadrul agentiei Esop.

Totusi, un studiu de piata realizat de Regatta arata ca oferta de spatii de birouri de calitate ramane inca scazuta. Segmentul cel mai slab reprezentat este cel al birourilor din clasa A. "Exista o cerere foarte mare pentru cladiri noi situate in centru, de pilda in zona Piata Romana - Victoriei - Baneasa - Aviatiei - Pipera. Cladirile ce ofera si parcaj atat extern, cat si in subteran sunt mult mai cautate. In 2004, putine cladiri mari de birouri au fost finalizate. Majoritatea cladirilor noi de birouri vor fi finalizate si date in folosinta abia in a doua parte a acestui an", sustin specialistii Regatta.

Din cauza ofertei limitate, cele mai multe dintre cladirile de birouri care urmeaza sa fie livrate in viitorul apropiat sunt deja preinchiriate, potrivit Colliers International.

Nordul ramane in topul preferintelor

Cladirile de birouri continua sa se concentreze in partea de nord a orasului. Zonele preferate de investitori cat si de cei care le inchiriaza sunt grupate in partea centrala si de nord a Capitalei. Aproximativ 60% dintre spatiile de birouri sunt localizate in aceste zone.

"Exista o presiune tot mai mare pe aceste zone, insa datorita putinelor terenuri disponibile, previzionam o largire a ariei de interes pentru dezvoltarea de proiecte de birouri", adauga Alexandru Petrescu.

Potrivit estimarilor specialistilor de la Regatta, in acest an vor fi finalizate cateva cladiri mari de birouri, printre acestea numarandu-se Bucharest Corporate Center, RiverGate, Alfa Business Centre, Bucharest Buisness Park, America House sau Unimed Building.

America House, de pilda, al carui promotor exclusiv este Colliers International, va aduce pe piata 22.000 mp spatii de birouri. Cladirea care va fi livrata spre sfarsitul anului este in mare parte preinchiriata de companii mari atat locale, cat si internationale. Pe langa spatiul de birouri, America House va mai avea la parter si etajul I o galerie comerciala, de 5.000 mp.

"O cladire interesanta aflata in acest moment in faza de contructie este 13 Septembrie BC, situata aproape de Hotel Marriott. Aceasta va aduce pe piata o suprafata de 7.500 mp utili, in martie 2006. Centrul de afaceri va avea 2S+P+Mez+10 etaje, aproximativ 700 mp/etaj, dotari si finisaje moderne de birou, 3 lifturi. Etajele vor fi in regim open space, iar impartile vor fi facute in functie de preferintele chiriasilor", afirma reprezentantul Esop.

Ce prefera companiile

Companiile isi aleg sediul mai ales in functie de activitatea pe care o au. Bancile si companiile de asigurari, de pilda prefera cladirile de birouri situate pe marile bulevarde care sa le confere vizibilitate si accesibilitate.

Potrivit Colliers International, clientii se indreapta spre spatii noi, moderne, situate in cladiri de birouri cu o functionalitate bine structurata si eficienta.

"Atat multinationalele, cat si firmele romanesti care si-au consolidat pozitia pe piata aleg cladirile noi clasa A sau B din zonele centrale sau de nord. Firmele software, IT, call-center, dar si multinationalele din domeniul bancar, al telecomunicatiilor aleg zonele semicentrale pentru activitatile lor de back-office. Firmele de avocatura, de publicitate, de consultanta in afaceri, in general firmele de servicii prefera vilele sau cladirile de birouri de dimensiuni mai mici, intre 800 si 2.000 mp", crede Mirela Manea de la Esop.

Clasa B de birouri este solicitata mai ales de companiile a caror activitate nu necesita o suprafata mare pe nivel.

Specialistii cred ca printre cele mai importante conditii ca astfel de proiecte noi sa fie bine primite pe piata se numara accesul usor la mijloacele de trasport in comun, oferirea unui raport calitate - pret atractiv in comparatie cu ofertele similare din centrul si nordul Capitalei, asigurarea unui loc de parcare la 50/mp inchiriati

Preturi constante la chirii

Preturile la chiriile pentru spatiile de birouri nu au inregistrat fluctuatii notabile. Specialistii estimeaza ca aceasta stabilitate se va mentine si anul viitor. Pentru cladirile din clasa A chiriile se situeaza intre 16 si 19 euro/mp, iar pentru cele din clasa B intre 11-15 Euro/mp. In cladiri din clasa C si in vile, preturile de inchiriere coboara sub aceste valori.

"In cadrul contractelor de pre-inchiriere sau in cazul suprafetelor mai mari, se pot obtine discouturi de aproximativ 10-20%", sustine Mirela Manea.

Facilitatile cladirilor din clasa A

- spatii largi pe etaj - peste 1.000 mp -, capabile sa satisfaca necesitatile de spatiu ale unei intregi companii;
- finisaje de calitate superioara;
- parcare supra si subterana securizata;
- acces monitorizat in cladire;
- locatie deosebita, usor accesibila.

Viitorul va fi al parcurilor de afaceri

"In ultimii ani, cele mai multe investitii in centre de afaceri s-au facut mai ales in zone semicentrale. De cele mai multe ori, au fost renovate cladiri deja existente, dar credem ca pe viitor ponderea constructiilor noi va fi mai mare. Asa s-a intamplat pe platforma Pipera si in zona Grozavesti-Semanatoarea. Cred ca in urmatorii ani un pas important in dezvoltarea pietei de birouri va fi construirea de cladiri noi in cadrul unor parcuri de afaceri situate in zonele semicentrale ale Bucurestiului."
Alexandru Petrescu este Managing Partner la agentia Esop


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.