Dobanzile la credite ar putea scadea cu o jumatate de punct procentual * Diferenta mare, de aproximativ zece puncte procentuale, dintre dobanzile la credite si cele la depozite se va reduce la nivelul din UE abia in momentul adoptarii euro

Unele necunoscute macro economice, in principal nivelul inflatiei pe 2005, fac aproape imposibila o previziune a evolutiei dobanzilor pana la sfarsitul anului. Tendinta de scadere a acestora continua si la acest inceput de luna pe partea de economisire.

Marja intre dobanzile practicate de banci la credite si respectiv la depozite se mentine la o medie de zece puncte procentuale, ceea ce indica faptul ca suntem inca foarte departe de situatia din Uniunea Europeana, unde vorbim doar de 2-3%. Faptul ca in ultima saptamana unele banci au venit cu reduceri minore ale dobanzii la creditele imobiliare tine nu de o imbunatatire a parametrilor macroeoconomici, ci de necesitatea de a tine pasul cu concurenta.

Pentru a atenua efectele asupra economisirii, unele banci au adoptat in ultimele doua luni reduceri mici, dar repetate ale dobanzii la depozite. "In principiu, scaderea dobanzilor la depozite ar trebui sa se opreasca avand in vedere ca ne asteptam ca inflatia sa depaseasca prognozele initiale, ajungand la peste 8%.

In consecinta, dobanda la depozitele pe un an nu ar trebui sa coboare sub 6-6,5% . Acestea chiar ar putea sa creasca ceva in perioada imediat urmatoare", crede Dragos Cabat, vicepresedinte al Asociatiei Romane a Analistilor Financiari. Dar sa nu ne inchipuim ca diferenta intre dobanzile la credite si cele la depozite va scadea peste noapte. Situatia aceasta reflecta riscul mai mare al economiei romanesti comparativ cu cel din zona euro. Exista pana si riscuri induse de BNR, care schimba politica monetara sau regulile de creditare, spre exemplu.

Apoi, volumele de tranzactii ale bancilor inca sunt reduse si atunci profiturile bancilor inca se fac din marje si nu din numarul mare de operatiuni. Analistii anticipeaza ca nu vom putea ajunge la marjele din UE mai devreme de 2010-2011, cand e de presupus ca vom adopta euro. Semnalele contradictorii primite din piata fac aproape imposibile previziunile legate de evolutia nivelului dobanzii pana la finele anului.

Tinta de inflatie pentru 2005 a plecat de la 7%, s-a mutat la 7,5%, dar si acesta are un grad de relativitate. Prin urmare, nu se stie ce dobanzi vor fi practicate la depozite in perioada ce vine pentru a asigura o protectie impotriva inflatiei. Incertitudine genereaza si impozitul pe dobanzi sau evolutia cursului de schimb, care influenteaza in ce moneda sunt luate creditele.

"In momentul de fata ne e greu sa anticipam nivelul de dobanda suficient de remuneratoriu, care sa nu descurajeze economisirea", puncteaza Mihai Bogza, presedintele BancPost. Si pentru dobanzile la depozitele in valuta exista o problema care tine de nivelul extrem de mic al remunerarii de catre BNR a rezervelor minime obligatorii ale bancilor.

Se va mentine diferenta mare intre dobanzile la credite si cele la depozite

Pana la sfarsitul anului "dobanzile la depozite ar putea sa creasca cu 0,5-1%, iar la credite probabil vor ramane constante sau chiar vor fi usor crescatoare (0,25 - 0,5%), astfel incat marjele se vor diminua foarte putin", estimeaza Dragos Cabat. Majoritatea analistilor si bancherilor cred ca e hazardat sa fie facute astfel de previziuni, dat fiind necunoscutele macroeconomice. Incertitudinea in sistemul bancar vizavi de dobanzi este mai mare decat anul trecut, cred bancherii. La aceasta se adauga nesiguranta legata de evolutia cursului de schimb.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.