Peste doua milioane de romani muncesc in strainatate, in functie de sezon. Jumatate dintre acestia lucreaza ilegal sau au niste hirtii semnate cu patronii la mica intelegere. Cea mai atractiva tara pentru muncitorii romani este Italia.

Un studiu realizat de Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM), la inceputul acestui an, arata ca 10% din populatia Romaniei este plecata in strainatate, la munca. Jumatate, adica peste un milion de romani, lucreaza cu contracte incheiate de comun acord intre angajator si emigrantul roman sau muncesc fara nici un fel de dovada legala. Angajatorii straini sint multumiti, atita timp cit platesc un salariu mult mai mic, iar catre stat nu mai trebuie sa dea impozite.

Frica cea mai mare: confiscarea pasaportului

Studiul OIM demonstreaza ca este mai important pentru imigrantul roman sa cunoasca limba tarii in care doreste sa lucreze, decit sa aiba un permis de munca. Sau este mai important sa aiba prieteni si cunostinte in tara de destinatie, decit sa obtina viza de sedere. Aproximativ 40% dintre intervievati sint constienti de importanta unui loc de munca pe baza de contract, insa tot 40% nu stiu care sint riscurile sederii ilegale in strainatate. Pentru multi, migratia ilegala inseamna o sansa de reusita. Faptul ca pot ramine fara pasaport, daca sint prinsi ca stau ilegal, este unul din riscurile care ii sperie cel mai mult. Totodata, se tem ca nu vor reusi sa trimita familiei banii de care au nevoie. In medie, un roman sta la munca in strainatate aproape doi ani.

Marea Britanie are probleme cu romanii

Autoritatile britanice si romane, cu asistenta OIM, au initiat o campanie prin care isi propun sa schimbe perceptia, conform careia migratia ilegala ofera mai multe sanse. "Speram ca va avea impact asupra publicului. OIM este preocupata de suferinta umana produsa de migratia ilegala; de asemenea, costurile migratiei ilegale in termeni de suferinta individuala sint un motiv de ingrijorare si pentru cele doua guverne", declara Cristina Tranca, seful Misiunii OIM in Romania.

Cele mai cautate tari pentru munca

• In Italia muncesc 31% dintre romanii plecati

• In Spania, 20% dintre romanii plecati

• In Germania, 10% dintre romanii plecati

• In Franta, 7% dintre romanii plecati

• In Anglia, 6% dintre romanii plecati

• In SUA , 3% dintre romanii plecati.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.