Un oficial din cadrul Bancii Mondiale (BM) a declarat, la inceputul acestei saptamani, in capitala Chinei, ca aceasta tara reprezinta principalul factor care va contribui la cresterea accelerata a economiei mondiale, estimata la patru la suta, anul acesta, informeaza People's Daily Online.
Uri Dadush, director al departamentului pentru comert si perspective de dezvoltare din cadrul institutiei, a estimat ca rata de crestere a tarilor in curs de dezvoltare, pentru acest an, va fi mai mare decat media anuala a anilor '80 si '90.
Evolutia economica a Statelor Unite si cea a Japoniei sunt, de asemenea, factori importanti care contribuie la cresterea globala, a mai spus oficialul Bancii Mondiale.
Cererea sustinuta din China si cererea interna continua din Statele Unite au rezultat intr-o crestere spectaculoasa a comertului mondial, cu 10,2 procente, a adaugat acesta.
Potrivit raportului BM privind economia globala si tarile in curs de dezvoltare, China ar putea inregistra o crestere economica de 9,25 la suta, in acest an, in timp ce rata cresterii economice din Rusia va fi de opt procente, iar cea a Indiei, de sase procente. Cresterea economica din aceste tari a ajutat statele in curs de dezvoltare sa consemneze o progresie economica de 6,1 la suta, un record pentru ultimii 30 de ani, se mai arata in raportul respectiv.

Performantele economice ale Chinei sunt explicate, in raport, prin politicile de creditare lejere si prin avantajele dobandite in urma aderarii acestei tari la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC). Cresterea rapida a importurilor Chinei, care ar putea depasi pragul de 30 la suta, in acest an, furnizeaza un sprijin semnificativ economiilor din tarile vecine, din estul Asiei, se mai arata in raportul Bancii Mondiale.
Institutia precizeaza ca progresia economica a Chinei va consemna o incetinire pana la aproape opt procente, in 2005, si 7,1 la suta, in 2006, din cauza evolutiei lente a economiei mondiale, a pretului mare al petrolului si ale altor bunuri esentiale. Economia Statelor Unite si a Japoniei va consemna, de asemenea, o incetinire anul viitor, in timp ce economia mondiala va creste cu 3,2 la suta anual, in urmatorii ani, mai precizeaza raportul Bancii Mondiale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.