Luand exemplu de la seful sau direct, Ionut Popescu, seful ANAF contesta si el decizia Guvernului de subventionare a achizitiei de masini agricole * El considera ca cele 100 de miliarde de lei vechi vor ajunge la Tractorul, chiar daca acest lucru nu este prevazut explicit in actul normativ * Bodu avertizeaza ca daca societatea nu se privatizeaza rapid, va trece la executarea ei silita

Mergand pe urmele ministrului Finantelor, Ionut Popescu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, s-a declarat ieri impotriva recentei decizii a Guvernului de subventionare a producatorilor agricoli in vederea achizitiei de masini agricole. Intr-un interviu pentru BBC, preluat de RADOR, seful ANAF a precizat ca cele 100 de miliarde de lei vechi vor ajunge tot la producatorul brasovean Tractorul, chiar daca primul-ministru a aratat, in repetate randuri, ca nu este vorba despre o subventie nici directa, nici ascunsa, pentru Tractorul.

Potrivit RADOR, Sebastian Bodu spune ca ordonanta cu pricina ar fi cunoscuta sub numele de "ordonanta Tractorul", ceea ce ar arata clar o anumita directionare a banilor. "Este vorba despre niste subventii care se dau producatorilor pentru a cumpara tractoare de la Uzina Tractorul Brasov. Cumpararea acestor tractoare nu este directionata explicit, dar implicit banii se duc la Tractorul, pentru a ajuta uzina", a mentionat Bodu.

Potrivit acestuia, societatea brasoveana ar trebui privatizata cat mai repede. "In caz contrar, eu, personal, o sa o execut silit si o sa vand toate terenurile alea de acolo", a subliniat presedintele ANAF, citat de RADOR. Mai mult, acesta a explicat faptul ca, personal, este impotriva oricarui fel de ajutoare. "Sunt pentru piata, piata sa decida", a precizat Bodu.

Hotararea privind acordarea subventiei pentru producatorii agricoli, adoptata saptamana trecuta de Guvern, nu a primit acordul ministrului Finantelor, Ionut Popescu. Acesta a afirmat ca nimeni din ministerul pe care il conduce nu va semna un asemenea act normativ, avand in vedere ca banii ajuta indirect uzina Tractorul. Premierul Tariceanu a negat ca ar fi vorba despre asa ceva, chiar daca subventiile i-ar putea incuraja pe unii agricultori sa cumpere tractoare de la Brasov. "Alocam 100 de miliarde de lei pentru subventionarea producatorilor agricoli care doresc sa-si cumpere masini agricole. Nu putem sa acceptam si nici legislatia romana si europeana nu permit alocarea de subventii directe. Prin urmare, suma nu este o subventie acordata lui Tractorul, vreau sa fiu foarte clar", preciza Tariceanu.

Diferendul dintre primul-ministru si ministrul Finantelor a aparut dupa o vizita a premierului la Brasov, ocazie cu care sindicalistii de la Tractorul s-au plans de refuzul ministrului Finantelor de a aloca 250 de miliarde de lei vechi pentru noi subventii, amenintand cu proteste.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.