Romania a reusit sa incheie, recent, controversatul capitol de negociere privind politica in domeniul concurentei. Controversat pentru ca, in timp ce da fiori reci unor agenti economici, capitolul Concurenta reprezinta o gura de aer proaspat pentru o alta parte a economiei, cea care a reusit sa supravietuiasca tranzitiei prin forte proprii, fara sa necesite interventia statului. Pe de alta parte, multi se tem de pericolul unor restructurari masive de personal, in conditiile in care aceasta solutie a fost, nu de putine ori, preferata de societatile romanesti aflate in impas. Iar acum, fara sprijin din partea statului, companiile obisnuite cu acesta vor resimti, mai mult ca niciodata, presiunea costurilor. In plus, presedintele ales al Romaniei, Traian Basescu, a afirmat, recent, ca intentioneaza sa redeschida anumite capitole de negociere, printre care si Concurenta

Un sondaj realizat, recent, de Consiliul Concurentei printre 4.000 de societati, a scos la iveala faptul ca, de-a lungul interminabilei tranzitii catre o economie de piata functionala, aproximativ 48 la suta dintre firmele romanesti au primit ajutoare de la stat.
O majoritate zdrobitoare a firmelor sondate (96 la suta) sustine ca este la curent cu noua legislatie in domeniul concurentei, iar 63 la suta cred ca normele din acest domeniu sunt respectate.
Cu toate acestea, 37 la suta dintre oamenii de afaceri intervievati nu au confirmat ca Legea Concurentei este respectata in domeniul lor de activitate, iar 12 la suta au afirmat raspicat ca legislatia este ignorata.
In pofida celor 96 la suta care au afirmat ca stiu foarte bine care sunt normele care trebuie respectate in domeniul concurentei, o mare parte dintre managerii sondati de Consiliul Concurentei au facut confuzii in privinta termenilor de acordare a ajutoarelor de stat.

Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa: Statul vrea o dereglementare a pietei muncii
Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei sindicale Cartel Alfa considera ca un risc major care deriva din incheierea capitolului Concurenta este presiunea financiara pe care o vor suporta societatile.
"Va exista o presiune asupra firmelor romanesti, care poate avea consecinte din cele mai neplacute, legate de capacitatea de dezvoltare. Romania nu pleaca, totusi, pe picior de egalitate cu statele membre ale Uniunii Europene. Sa nu uitam ca si acestea, in istoria lor, au apelat la ajutoare de stat pentru a se dezvolta", a declarat, pentru "Curierul national", Bogdan Hossu.

Presedintele Cartel Alfa a atras atentia asupra faptului ca, in legislatia adoptata de Romania, interventia financiara a statului intr-o companie este permisa o singura data in decurs de 10 ani.
"Exista, totusi, privatizari rapide in care statul a intervenit, si nu justificat, ceea ce a condus la lipsa unei concurente loiale pe diferite segmente ale pietelor. Un exemplu poate fi Ispat Sidex, aflata astazi intr-un conflict nejustificat, cu toate ca a ajuns la profit destul de repede, fara sa efectueze, in schimb, investitiile prevazute. Acum, societatea incearca sa rezolve problema costurilor pe plan intern, apeland la preturi mai mari pentru a acoperi cheltuielile. La Bacau, de asemenea, ajutorul a fost acordat unor grupuri de simpatizanti politici ai unui guvern, si nu este vorba doar despre cel actual, am mai vazut astfel de cazuri", a precizat Bogdan Hossu.
Despre perioadele de tranzitie obtinute de negociatorii romani pentru zonele libere si defavorizate, precum si pentru restructurarea siderurgiei, Hossu considera ca acestea nu ne ajuta cu nimic.

"Aceste perioade de tranzitie obliga la anumite lucruri si din partea noastra. Faptul ca am obtinut cateva facilitati pentru un grup de alesi nu ne avantajeaza cu nimic. Scopul zonelor libere si defavorizate era de a spori capacitatea de munca, pe cand ceea ce s-a intamplat acolo se numeste frauda fiscala", considera presedintele Cartel Alfa.
Acesta sustine, totodata, ca statul, la presiunea investitorilor straini, incearca o "dereglementare a pietei muncii, ceea ce, din nou, nu conduce la o concurenta loiala".

Despre declaratiile recente ale lui Traian Basescu, presedintele ales al Romaniei, care sustinea ca intentioneaza sa redeschida unele capitole de negociere, printre care si Concurenta, Hossu crede ca "trebuie sa si poata sa faca acest lucru".
"In primul rand, acest lucru nu il face administratia prezidentiala, ci guvernul. Iar viitorul guvern, daca vrea sa faca acest lucru, trebuie sa-si asume si raspunderea pentru toate consecintele, una dintre ele putand fi amanarea datei de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana", considera presedintele Cartel Alfa.

Horia Galateanu, consultant Roland Berger: Am depasit perioada restructurarilor masive
Companiile care au beneficiat pana in prezent de ajutoare de stat vor fi extrem de atente la costuri, in perioada urmatoare, cu toate implicatiile care deriva de aici, considera Horia Galateanu, consultant Roland Berger.

"Sigur ca vor exista restructurari, insa nu trebuie sa gandim la nivelul anilor '90, cu giganti aflati in colaps, care concediau mii de oameni. Cred ca am depasit aceasta perioada", a precizat Galateanu.
Acesta a mentionat ca principalul efect al noii legislatii in materie de concurenta va fi o economie mult mai dinamica, dupa modelul vestic
"Daca pana acum firmele isi permiteau sa se concentreze exclusiv asupra vanzarilor sau a altor lucruri, in prezent, fara garantia ajutorului de stat, managerii vor trebui sa isi indrepte atentia asupra costurilor si a reducerii acestora. Un curs valutar stabil si o inflatie mai mica vor permite stimularea retehnologizarii, iar acest lucru va duce la eficientizarea procesului de productie, dar si la restructurarea personalului", precizeaza Horia Galateanu.

Cu toate acestea, consultantul Roland Berger atrage atentia asupra faptului ca economia se dezvolta in continuare, iar acest lucru atrage noi oportunitati, cum ar fi deschiderea de noi afaceri, acestea inghitind, la randul lor, forta de munca disponibila.
In plus, daca pentru o parte dintre companii (cele care au beneficiat de ajutoare de stat) aplicarea legislatiei europene va aduce o serie de dificultati, pentru societatile care au supravietuit din resurse proprii aceasta inseamna revenirea la concurenta loiala, la competitivitate si chiar la dezvoltare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.