Desi Romania refuza sa pasuiasca Irakul de o parte din datoria sa istorica pentru 2,6 miliarde dolari, are putine sanse sa vada inapoi mai mult de 20% din bani, si asta intr-un interval de timp de cel putin un sfert de veac.

Ieri, ministrul finantelor Mihai Tanasescu a declarat ca Romania va relua negocierile cu autoritatile de la Bagdad imediat dupa ce se vor termina alegerile din Irak, programate in luna ianuarie 2005. "Romania nu-si poate permite sa urmeze exemplul celor 19 tari creditoare, grupate in asa-numitul Club de la Paris, care au sters 80% din datoriile de 42 miliarde dolari pe care le acumulase Irakul fata de acestea", a spus Tanasescu in prezenta ministrului irakian al finantelor, Adil Abdul Mahdi, si a guvernatorului bancii centrale a Irakului, Sinan Al-Shabibi.

Datorie de 2,6 miliarde dolari

"Am stabilit sa reincepem negocierile pentru a lamuri chestiuni legate de cifre. Pornim de la un acord semnat in 1990, in care Irakul a acceptat doar datorii in valoare de 1,2 miliarde dolari, din cele 1,7 miliarde dolari calculate de noi. Acum noi evaluam datoria Irakului la 2,6 miliarde dolari", a spus Tanasescu. El a dezvaluit ca nici Bulgaria nu este dispusa sa reduca din cele 1,7 miliarde dolari pe care i le datoreaza Irakul. "Am vorbit cu ministrul finantelor Milen Velchev, care mi-a spus ca Bulgaria nu-si permite sa negocieze vreo reducere. Alte tari est-europene n-au o parere clara deocamdata in acest sens, dar au de recuperat datorii mult mai mici decit Romania. Slovacia, de pilda, n-are de recuperat decit 1,6 milioane dolari, la suma asta isi poate permite sa fie mai flexibila", a adaugat Tanasescu.

Bagdadul, obisnuit cu 80% pasuire

In ciuda pozitiei ferme a Romaniei, sansele de a recupera integral datoria sint nule atit timp cit irakienii intentioneaza sa porneasca negocierile in limita unor reduceri cu 80a a datoriei, conditie impusa de marii creditori, potrivit afirmatiilor lui Mahdi.
"Intelegem pozitia Romaniei, dar sintem constrinsi de angajamentul semnat cu tarile grupate in Clubul de la Paris sa nu negociem acorduri privilegiate cu alte tari. Ei ne-au impus un nivel de negociere in care datoriile se reduc cu 80%, potrivit principiului tratamentului comparabil", a spus ministrul irakian al finantelor.
"Nivelul de 80% reducere a datoriei este ca un ghid pentru negocierile noastre bilaterale cu alti creditori. Membrii Clubului de la Paris ne-au argumentat ca, in situatia in care ei au acceptat sa stearga cea mai mare parte a datoriei, nu sint dispuse sa subventioneze plata datoriilor catre alte tari", a adaugat guvernatorul bancii centrale, Al-Shabibi.

Cel mult 20% cash

Tanasescu e optimist si spera sa incepem negocierile de la 100%, dar admite ca nu avem sanse sa primim mai mult de 20% in bani cash. "Vom incepe de la 100%, probabil vom ajunge la un nivel acceptat de ei de 75%-85% din datorii. Dar nu cred ca vor plati mai mult de 20% din datorie cash. De altfel, noi nici nu am dat un imprumut Irakului, ci am finantat diverse activitati industriale acolo", a spus Tanasescu. Ministrul finantelor este sceptic si in ce priveste orizontul de timp in care Irakul si-ar putea stinge datoria fata de noi. "Clubul de la Paris a acceptat o perioada de gratie de sase ani, adica Irakul va incepe platile in 2011, care se vor intinde pe o perioada de 23 de ani", a adaugat Tanasescu.

Oficialii de la Bagdad au sustinut ieri ca exista solutii de rezolvare a problemei. "Putem restructura datoria o data ce am cazut de acord asupra unei cifre. Putem transforma datoria in titluri de valoare, putem reesalona obligatia de plata", a spus Al-Shabibi. Desi guvernul de la Bagdad se va schimba in urma alegerilor, Al-Shabibi va ramine in functia de guvernator al bancii centrale, asigurind astfel o continuitate in preliminariile negocierilor.
Oficialii irakieni au adaugat ca, in ceea ce priveste Romania, tara lor este deschisa oricaror forme de cooperare. "Putem coopera in domeniile bancare, in turism, in comert si, de ce nu, in afaceri cu petrol. Avem o noua lege care permite bancilor straine sa functioneze in Irak, avem o noua lege a investitiilor", a spus Mahdi.

Afacerile proaste ale lui Ceausescu ies la lumina

"Acum se pot observa afacerile proaste pe care Romania le facea pe vremea lui Ceausescu. Noi nu aveam o economie competitiva, dar eram ambitiosi. Si cum nu puteam face afaceri cu tarile bogate, asa
ne-am intilnit cu tari care azi ne datoreaza bani multi, caci nu putem vorbi doar de datoria irakiana. Romania comunista a acumulat datorii sub semnul intrebarii din punctul de vedere al posibilitatii de a le recupera, caci se lansa in afaceri aventuroase cu tari care n-aveau democratie", a spus analistul economic Florin Petria.

El sustine ca trebuie sa ne asteptam ca, in chestiunea datoriei, Irakul sa sustina ferm cererea de a i se sterge 80% din datorii, dupa exemplul Clubului de la Paris, dar ca avem sanse sa negociem de la 100%. "De obicei, mecanismele de negociere acceptate de marii donatori grupati in Clubul de la Paris sint aplicate tuturor celorlalti creditori, inclusiv Romaniei. Romania insa nu era un creditor. Datoria s-a format din relatii comerciale si din investitii. Este insa posibil sa avem nevoie de un acord al Clubului de la Paris pentru a putea sa ne recuperam mai mult din datorie", a adaugat Petria.

Asa-numitul Club de la Paris a fost infiintat in 1961 ca un grup informal de tari creditoare. Rolul sau a fost acela de a gasi, coordona si sustine plata datoriilor de catre tarile care au dificultati financiare. In Clubul de la Paris sint membre 19 state: Australia, Austria, Belgia, Marea Britanie, Canada, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Irlanda, Japonia, Olanda, Rusia, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elvetia si Statele Unite ale Americii.
Actionarii asteapta de la cumparator cel putin 17 milioane de dolari


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.