In sedinta de guvern de ieri s-a hotarat ca salariul minim brut pe tara sa fie majorat de la 2,8 milioane la 3,1 milioane de lei/luna, cu incepere de la 1 ianuarie 2005.

Chiar daca este o crestere, nu reprezinta totusi plafonul negociat intre partenerii sociali, si care era de 3,3 milioane de lei/luna.

Practic, in dorinta de a arata Fondului Monetar International ca pana si in ultimul moment guvernantii sunt "grijulii" cu bugetul, acestia practic blocheaza o marire salariala reala, care ar mai fi putut creste cu 200.000 de lei (fata de cea din hotararea de guvern emisa ieri), dupa cum arata rezultatul negocierilor dintre sindicate si patronate, in cadrul Consiliului Economic si Social.

Incepand cu 1 ianuarie 2005, salariul minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat de la 2.800.000 lei/luna la 3.100.000 lei/luna. Noul nivel al salariului corespunde unui program complet de lucru de 171,333 ore in medie pe luna, reprezentand 18.093,40 lei/ora. Conform unui comunicat dat publicitatii de departamentul purtatorului de cuvant al guvernului, "majorarea salariului de baza minim brut pe tara are ca scop stimularea procesului de remotivare a muncii".

In ce priveste stabilirea noilor niveluri de salarizare pentru personalul bugetar, vor fi modificati, in mod corespunzator, coeficientii de ierarhizare sau, dupa caz, valoarea salariului de baza. Stabilirea pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca de salarii de baza sub nivelul celui minim constituie contraventie, amenzile ajungand pana la 20 de milioane.

Dar sindicatele au reactionat dur la aceasta (probabil) ultima teapa guvernamentala...

Dialogul social, doar mimat

CNS Cartel Alfa condamna lipsa unui dialog social si respinge modul in care executivul a stabilit salariul minim pe economie, solicitand amanarea hotararii de guvern privind salariul minim pana cand va avea loc o consultare reala a partenerilor sociali. "Guvernul a facut inca o data dovada ca mimeaza dialogul social, invitand partenerii la o informare privind salariul minim pe economie si nicidecum la o consultare reala, asa cum este legal, luand in deradere nu numai dialogul social, ci si Constitutia Romaniei", a declarat presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hossu.

Sindicalistii considera ca la calcularea salariului minim pe economie ar fi trebuit avuta in vedere o corelatie cu productivitatea, inflatia si cosul minim de consum, precum si faptul ca acest venit trebuie sa asigure lucratorului un nivel de trai decent. "Guvernul a ignorat consultarile cu partenerii sociali, preferand sa negocieze cu FMI salariul minim, acesta fiind stabilit la 3.100.000 lei, suma care nu acopera nici macar cosul zilnic. Romania, care se asteapta ca in 2007 sa intre cu drepturi depline in Uniunea Europeana, va avea mari probleme cu respectarea Cartei Sociale Europene, care reglementeaza o corelatie de minimum 60% intre salariul minim si cel mediu", a mai precizat Hossu.

Nici Confederatia Sindicatelor din Romania nu este de acord

"Nimeni dintre noi n-a acceptat 3.100.000 de lei! Nu era normal sa se pronunte guvernul acum, cand noi de fapt suntem in negociere. Ei au spus ca in buget asta e prevazut si n-au cum sa discute cu noi problema", a precizat liderul CSDR, Iacob Baciu. "Le-am reprosat ca era normal sa discutam problema asta si sa discutam salariul minim cu actualul guvern acum sase luni, nu acum sa ne puna in fata faptului implinit. De fapt, a fost o impunere in consultare! Normal era nu sa fim consultati, ci sa fi negociat impreuna cu ei salariul minim pe economie tinand cont de cosul minim de consum. Bineinteles ca dupa ce luni la Ministerul Muncii au vazut ca n-am acceptat 3,1 milioane, astazi (ieri, n.r.) la ora 10.00 ne-am intalnit la CES si ei au venit cu o oferta de 3.200.000", povesteste liderul CSDR.

Sindicalistii n-au acceptat nici aceasta oferta, ei cerand 3,8 milioane. Dupa discutii aprinse, reprezentantii guvernului au venit cu o oferta de 3,3 milioane, in conditiile in care anul viitor, tinand cont de inflatia bugetului, acest salariu minim sa poata fi renegociat. Dar in sedinta de guvern s-au oprit tot la 3,1 milioane...

"E un comunism mai mic, asa, la noi, in Romania. Acolo unde contribuie salariatul si patronul, guvernul vrea sa gestioneze banii... Si tot asa, putem face trimiteri la Casa de Sanatate, la Casa de Pensii, riscul profesional si la Agentia de Ocupare si Formare Profesionala, bani la care contribuie salariatul si patronatul si care sunt gestionati de guvern, ceea ce este ilegal", considera Iacob Baciu.

Deficitul bugetar nu este asa cum l-a prezentat Ministerul de Finante...

"Pentru noi mai important este ca am descoperit ca deficitul bugetar al Romaniei nu este asa cum ne-a fost noua prezentat, nu numai ca nu e pe minus, dar este chiar pe plus. Am ajuns numai noi si Statele Unite sa avem un astfel de deficit. Or, in conditiile astea, e loc destul pentru cresterea salariului minim - si care la nivelul unor ramuri nu mai este de mult 3,1 milioane, este 3,5, 3,8 - nu se tulbura nici un fel economia nationala", a afirmat liderul CNSLR Fratia, Marius Petcu. "Numai ca domnul Tanasescu raporteaza disciplinat la Fondul Monetar ca el si-a respectat angajamentele fara sa creeze noi tulburari sociale. El considera ca a negociat foarte bine si ca probabil ca astfel isi joaca si el o carte...", este de parere Petcu.

"Imediat ce se configureaza noii nostri parteneri de dialog, imi propun cu federatia noastra sa facem un act aditional la contractul colectiv si sa fortam in felul asta un act normativ care sa duca la 3,5 milioane salariul minim in cursul anului 2005", a precizat liderul CNSLR Fratia.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.