Comisia Europeana va vira cea de-a treia transa din imprumutul acordat Romaniei, in suma de 1,2 miliarde de euro, in a doua parte a lunii septembrie, a declarat Laurent Moulin, seful delegatiei Executivului UE.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene misiunea de experti din Romania a concluzionat ca au fost indeplinite conditiile pentru eliberarea celei de-a treia transe a programului UE de asistenta a balantei de plati, scrie MEDIAFAX.

"Misiunea a concluzionat ca aceste masuri (de consolidare fiscala - n.r.) par a fi suficiente pentru a se atinge tintele convenite de deficit bugetar de 6,8% si 4,4% din PIB in 2010 si, respectiv, 2011", se arata in comunicatul CE.

Executivul UE arata ca Romania isi mentine angajamentul de a-si reduce deficitul bugetar sub 3% din PIB in 2012.

"Misiunea va raporta concluziile sale Comisarului pentru Afaceri Economice si Financiare si va consulta Comitetul Economic si Financiar. Sub rezerva acordului celor doi, Comisia va elibera cea de-a treia transa din imprumutul UE acordat Romaniei”, se mai spune in comunicat.

O misiune comuna a FMI si a Comisiei Europene a sosit in 26 iulie la Bucuresti pentru o noua revizuire a acordului cu Romania, fiind evaluat modul in care Romania a indeplinit criteriile de performana stabilite pentru finele lunii iunie si disutat nou set de prognoze macroeconomice.

In urma incheierii acestei revizuiri, Consiliul Director al FMI ar trebui sa supuna aprobarii, la finele lunii septembrie, eliberarea celei de-a sasea transe din imprumut, in valoare de 914 milioane de euro. [Afla si care au fost concluziile ultimei vizite FMI in Romania!

  • FMI trage linie: Economia va scadea cu 1,9% in acest an

"Daca Romania va mentine actualele masuri si pe parcursul anului viitor nu va fi nevoie de masuri suplimentare pentru a atinge tinta de deficit bugetar, de 4,4% din PIB. Cu toate acestea, trebuie sa avem un control ferm asupra cheltuielilor publice", a spus Franks la conferinta comuna cu CE si Banca Mondiala.
Citeste si:
Membri ai clanului Cordunenilor ar fi vizați pentru camătă și...
Membri ai clanului...

Printre masurile adoptate de Guvern pentru atingerea tintei de deficit bugetar in acest an se numara reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25% si majorarea TVA de la 19% la 24%.


Oficialul FMI a mentionat ca reforma din sectorul de pensii si implementarea legislatiei privind salarizarea unica, care trebuie sa fie adoptate de Parlament in luna septembrie, sunt "critice".

"Reformele pietei muncii prevazute pana la finele anului 2010, precum si angajamentul politic larg pentru furnizarea unui mediu stabil si lupta contra coruptiei vor fi cruciale pentru ca economia Romaniei sa-si atinga potentialul", a conchis seful misiunii FMI de evaluare.

Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI sa concedieze 74.000 de bugetari pana la finele acestui an, dupa ce a disponibilizat deja 27.000 de salariati, si sa renunte la minim 15.000 de angajati din sectorul public in 2011, potrivit scrisorii de intentie la acordul stand-by, obtinuta de MEDIAFAX.
Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

"In pofida conditiile economice nefavorabile, am atins per total tinta de deficit bugetar stabilita pentru jumatatea acestui an, in principal datorita controlului strict al cheltuielilor si reducerii personalului cu circa 27.000. Eforturile noastre de ajustare fiscala din restul anului 2010 vor fi sustinute de pachetul de ajustari adoptat recent (reprezentand 4,6% din PIB pe baze anuale)", se arata in scrisoare suplimentara de intentie la acordul stand-by semnat de Romania cu FMI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.