Razboiul de pe piata petrolului opune grupul de afaceri al lui Dan Voiculescu si grupul lui Liviu Luca, liderul sindical al FSLI Petrom. Miza sunt cele 8 la suta actiuni reziduale ale Petrom si controlul pe piata media. Jucatorii aflati in conflict sunt: Trustul lui Luca, cu Realitatea TV, ziarele Ziua si Gardianul, si cel al lui Dan Voiculescu, prin Antena 1, Antena 3 si Jurnalul National. In ultima perioada, de partea lui Dan Voiculescu, in mod straniu, a trecut si grupul elvetian Ringier, prin Evenimentul Zilei.

Bursa, invadata de 73.000 de actionari

In 2003, in ordonanta de privatizare a Petrom, se stipula ca salariatii pot achizitiona actiuni, dar numai dupa emiterea unei hotarari de guvern. Prevederile hotararii de Guvern se afla acum in centrul conflictului. Mai exact, acea prevedere care permite restrictionarea drepturilor salariatilor de a cumpara individual actiunile alocate prin Legea privatizarii. In materialele difuzate de posturile de televiziune controlate de familia Voiculescu, potentiala preluare a actiunilor de catre FSLI Petrom, reprezentata de Liviu Luca, a fost calificata drept ilegala, sustinandu-se ca angajatilor si fostilor angajati Petrom ar trebui sa li se permita sa achizitioneze actiuni individual.

Contraargumentul FSLI Petrom este acela ca membrii sai nu au capacitatea financiara de a achizitiona actiuni in acest mod, dupa anumite calcule, suma necesara fiecaruia ridicandu-se la cateva mii de euro. Liviu Luca afirma ca modificarea ordonantei, in sensul cerut de Dan Voiculescu, ar incalca legea, situatie in care salariatii vor da Ministerul Economiei si Comertului in judecata.

"Initial, salariatii aveau dreptul la 10%, apoi la 8%. Cei 73.000 de fosti si actuali salariati ai Petrom nu au nici bani sa-si cumpere actiunile si nici cultura actionarului. Ar pica Bursa daca si-ar vinde toti actiunile. Majoritatea nu vor avea cateva mii de euro ca sa cumpere actiuni. Sansa lor este tocmai acest PAS care va putea lua acel imprumut sindicalizat, pentru care bancile sunt interesate", ne-a declarat Liviu Luca. Acesta mai declara ca nimeni nu va vedea banii, transferurile facandu-se intre banci. Intrebat daca se afla in conflict cu Dan Voiculescu, Liviu Luca a declarat: "Nu ma bat cu Dan Voiculescu. Dar ma voi bate pentru oamenii mei. In prezent, nu exista nici o problema pentru emiterea HG care sa le permita oamenilor sa-si cumpere actiunile. Daca va exista, vom da statul in judecata".

Liviu Luca este acuzat de jurnalistii trustului controlat de Dan Voiculescu ca intentioneaza sa faca afacerea secolului, cumparand in numele Asociatiei Salariatilor Petrom - PAS, cele 4,4 miliarde de actiuni la pretul de 0,0525 euro/actiune. Aceasta in contextul in care pe BVB, o actiune Petrom valoreaza 4.700 lei vechi, mai exact 0,14 euro. Pentru a cumpara aceste actiuni, PAS Petrom ar putea contracta un credit sindicalizat de la UBS, Credit Suisse si Deutche Bank, in valoare de 235 milioane de dolari.

Cum PAS este condus de Liviu Luca, cei care sunt cu ochii pe cele 8 la suta din actiunile Petrom cred ca daca acesta le-ar vinde la valoarea lor de piata, castigul ar intrece imaginatia. Aceasta ar fi ceea ce se cheama "castig pe bursa". Fata de aceasta supozitie, Liviu Luca comenteaza: "As fi un geniu daca as face asta".

Voiculescu s-a retras din afaceri

Senatorul Dan Voiculescu a refuzat sa comenteze atacurile la adresa lui Liviu Luca afirmand ca nu face politica editoriala a posturilor sale de televiziune. Mai mult decat atat, magnatul si-a declinat orice interes pentru pachetul de actiuni de la Petrom, sustinand ca s-a retras din afaceri inca din anul 2001. Negociatorul-sef a fost Dorel Mucea, presedintele OPSPI. Intrebat asupra acestei situatii, Dorel Mucea a raspuns ca nu cunoaste problema.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.