O familie de romani primeste, in medie, in jur de 4-5 plicuri publicitare pe an, adica de 10 sau chiar de 25 de ori mai putin decit cetatenii altor state din Europa. Pe acest fundal, actorii din industria de profil se asteapta anul acesta la o crestere semnificativa a pietei, de pina la 35%, care va ajunge la circa 11 milioane de euro. Aceasta dupa ce in primele sase luni ale anului s-a inregistrat, in medie, o crestere a cifrei de afaceri in industrie de aproximativ 40%. "2005 este anul nostru", este de parere Marian Seitan, presedintele Asociatiei Romane de Marketing Direct (ARMAD).

Potrivit acestuia, expansiunea se datoreaza in primul rind faptului ca "piata este inca foarte jos". Conform datelor centralizate de ARMAD, anul trecut cifra de afaceri a societatilor de marketing direct a depasit cu putin sase milioane de euro. Totusi, fata de 1997 cind a aparut prima agentie de marketing direct profesionista, piata a crescut de aproximativ 12 ori.

Marketingul direct -o arma secreta

Cu o pondere medie de 3% din bugetele de publicitate alocate pentru marketingul direct, Romania se situeaza la aceasta ora printre ultimele state din acest punct de vedere. Astfel, in Ungaria, 20% din bugetele pe care companiile le aloca pentru promovarea produselor lor sint cheltuite pentru implementarea diverselor metode specifice marketingului direct, in SUA procentul este de 55%, iar in Europa de Est se ridica la 45-50%.

"Din moment ce televiziunea este inca foarte ieftina si nu exista inca o educatie a agentiilor in acest sens la noi, marketingul direct este inca o arma secreta. Poate ca este si vina celor din piata marketingului direct care nu au promovat mai intens acest tip de comunicare. Aceasta cu toate ca firmele straine care au inceput sa foloseasca in mod profesional marketingul direct au un avans semnificativ fata de concurenta", apreciaza Seitan. Potrivit acestuia, 80% dintre companiile care utilizeaza aceste metode de promovare sint multinationale.

Din perspectiva companiilor care apeleaza la aceasta metoda de promovare, principalul avantaj al marketingului direct este "masurabilitatea". Altfel spus, producatorul poate cuantifica impactul respectivei campanii legind numarul de raspunsuri de cresterea vinzarilor. De asemenea, avind ca suport bazele de date, acest gen de campanii pot fi targetate foarte precis, astfel incit mesajul publicitar ajunge exact la publicul tinta al produsului caruia i se face reclama.

SMS-ul inlocuieste posta

Conform statisticilor de anul trecut, mare parte din cifra de afaceri a agentiilor de marketing direct a fost realizata pe seama mailing-ului adresat (16,2%). Anul acesta insa, avind in vedere majorarea tarifelor la serviciile postale, presedintele ARMAD estimeaza ca publicitatea prin SMS o va inlocui in mare parte pe cea prin posta. "Per ansamblu, mailing-ul direct o sa scada din cauza Postei.

Astfel, va inregistra o crestere de 10% in conditiile in care, in mod normal, piata ar fi putut creste cu 50%. Cred ca SMS-ul, care este inca o piata neexplorata, va inregistra o crestere de 50%, astfel ca va inlocui posta", sustine Seitan. Amintim ca in luna aprilie a acestui an, Posta Romana a dublat tarifele si a redus discounturile. Din datele ARMAD, inainte de aceasta data, pentru un numar de 100.000-200.000 de trimiteri se acorda un discount de 25%, fata de 8% cit s-a stabilit ulterior.

E-mail-ul vine puternic din urma

Tot pe un trend ascendent se situeaza si promotiile. Seitan estimeaza ca piata pe acest segment va inregistra o crestere de circa 20 de procente. La nivelul anului trecut, cele mai mari venituri, in valoare totala de 1.289.000 de euro, reprezentind 21% din cifra de afaceri totala a companiilor de marketing direct, au fost obtinute din prestarea de servicii specifice in cadrul promotiilor.

Totodata, potrivit estimarilor ARMAD, piata scrisorilor trimise prin intermediul Internetului va creste cu aproximativ 50%. La fel si activitatea de administrare a bazelor de date, care a reprezentat anul trecut 14% din cifra de afaceri totala inregistrata de companiile care ofera servicii de marketing direct, adica 860.000 de euro. De altfel, in perspectiva aderarii, specialistii estimeaza ca administrarea bazelor de date va fi o afacere tot mai profitabila, avind in vedere ca marile companii din strainatate vor profita de costurile reduse din tara noastra, dindu-si in administrare bazele de date firmelor autohtone.

Reactia fata de publicitate, pe zone geografice

Experienta companiilor care desfasoara activitati de marketing direct arata ca, in functie de zona in care traiesc, romanii se comporta diferit atunci cind iau contact cu una dintre formele publicitare promovate de marketingul direct. Spre exemplu, fata de locuitorii din alte regiuni, romanii din Transilvania sint mult mai receptivi la "direct mailing" (primirea materialelor publicitare prin posta). In schimb, in Moldova si Muntenia, oamenii se lasa mai usor convinsi sa cumpere un anumit produs daca sint contactati telefonic.

Nota discordanta in ceea ce priveste reactia fata de produsele publicitare fac bucurestenii. Acestia isi manifesta in general reticenta, indiferent care ar fi modalitatea prin care un producator incearca sa-si promoveze marfa. Totusi, atunci cind este vorba de un produs premium (de calitate superioara, dar la preturi mai mari), mare parte dintre romanii din Capitala se lasa convinsi si iau decizia de a achizitiona respectivul produs. Indiferent care ar fi perceptia romanilor fata de marketingul direct (ansamblul metodelor de comunicare personalizata si interactiva intre companiile producatoare si potentialii clienti), cert este ca sintem inca departe de saturatie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.