In pofida declaratiilor oficiale, ministrul de Finante si premierul Calin Popescu Tariceanu se afla in conflict deschis. Motivul, Ionut Popescu a refuzat sa semneze un act normativ, extrem de dorit de seful executivului. El sustine ca alocarea de ajutoare producatorilor agricoli care doresc sa-si cumpere utilaje, prevazuta in document, reprezinta de fapt o subventionare indirecta acordata societatii Tractorul Brasov. Inversunarea lui Ionut Popescu, in acest sens, l-ar putea costa insa chiar fotoliul ministerial, in conditiile in care numele sau se afla de multa vreme pe lista neagra a remanierii.

Ministrul Finantelor a fost singurul membru al Executivului care s-a opus, in urma cu doua zile, in sedinta de Guvern aprobarii unui act normativ privind subventiile acordate producatorilor agricoli pentru achizitionarea de tractoare. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu a declarat insa ca hotararea a fost totusi adoptata intrucat nu era nevoie de unanimitate.

"Ministrul de Finante a afirmat in timpul sedintei ca nu sustine aceasta reglementare si a explicat de ce. Alti membri ai Executivului au adus contra-argumente in favoarea actului, in cadrul unei discutii civilizate, normale pentru o sedinta de Guvern. Dupa aceea s-a luat decizia. Potrivit legii, hotararile in Guvern se iau prin consens, iar atunci cand nu exista consens, primul-ministru hotaraste. Ministrul de Finante a fost singurul membru al Guvernului care s-a opus promovarii acestui act normativ", a spus Oana Marinescu.

Aflat, miercuri, intr-o vizita la uzina Tractorul Brasov, premierul Calin Popescu Tariceanu a promis ca Executivul va sustine fabrica pana la privatizare. "Pana in septembrie, speram sa aflam cine va fi patronul uzinei Tractorul. Pana la privatizare, uzina va fi sprijinita. Se vor acorda subventii pentru agricultura, asa cum s-au acordat si pana acum", a declarat Tariceanu. La sfarsitul sedintei de joi a Executivului, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca s-a decis suplimentarea cu 10 milioane lei (100 de miliarde de lei vechi) a fondurilor alocate pentru achizitionarea de tractoare noi prin programul privind sprijinirea producatorilor agricoli.

Programul permite producatorilor agricoli inregistrati in registrul agricol - persoane fizice sau juridice care nu acceseaza programe similare cu finantare externa - sa beneficieze din partea statului de o alocatie echivalenta cu 45% din pretul de achizitionare a utilajelor agricole noi. Tot la sfarsitul sedintei de joi a Cabinetului, ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, a declarat ca nu este de acord cu acordarea de subventii indirecte pentru uzina Tractorul Brasov prin intermediul ajutoarelor acordate fermierilor la cumpararea de tractoare.

"Nu pot sa semnez o astfel de decizie privind subventionarea indirecta a uzinei Tractorul, dupa ce pana acum am blamat asemenea initiative. Am facut acest anunt si in sedinta de joi a Executivului", a afirmat ministrul Finantelor. Inversunarea lui Ionut Popescu l-ar putea costa insa fotoliul ministerial in conditiile in care Tariceanu tot flutura de ceva vreme ideea remanierii. Potrivit unor surse din partid, numele ministrului de finante este pe lista neagra a posibililor reamaniati. De altfel, la ultima sedinta a Comitetului Executiv, cea in care liberalii se straduiau sa gaseasca o solutie pentru a-l plasa convenabil pe Stolojan astfel incat sa nu mai tulbure apele in PNL, Tariceanu i-ar fi spus lui Ionut Popescu sa renunte la functie in favoarea fostului lider liberal.

Nemultumirile acumulate in timp impotriva lui Ionut Popescu, cunoscut si ca un apropiat al lui Theodor Stolojan, au culminat in ultimile zile cu refuzul acestuia de a semna actul normativ privind subventiile pentru achizitionarea de utilaje agricole noi. Ionut Popescu a intrat astfel in conflict cu premierul Calin Popescu Tariceanu, iar la remaniere, care potrivit unor surse din partid va fi peste aproximativ o luna, aproape sigur nu va mai fi in carti. La bursa zvonurilor mai sunt insa vehiculate si alte nume, ca de exemplu cel al ministrului Sanatatii Mircea Cinteza.

Tariceanu s-a plans insa colegilor sai ca este nemultumit si de foarte multi secretari de stat. Totodata, nu este exclus sa fie inlocuiti si unii oameni considerati ca fiind apropiati ai liderului PNL. Este vorba de Cristian David - ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar, dar si de Mihai Voicu - ministru delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului.

Potrivit unor surse liberale miscarea ar fi menita sa impace ambele tabere din interiorul partidului, adica si cea pro-Stolojan si cea pro-Tariceanu. Un alt nume care ar putea disparea din schema guvernamentala este cel al ministrului Delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteamu. El ar putea pleca insa de bunavoie iar nu silit de remaniere, nemultumit de unele compromisuri pe care trebuie sa le faca atunci cand anumite acte normative trec prin Parlament. La sedinta Biroului Permanenta Central, PNL va decide si care ar putea fi inlocuitorul Monei Musca la Ministerul Culturii.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.