Presedintele Traian Basescu a declarat joi, in cadrul unei intalniri cu ziaristii straini, ca va sprijini planurile de majorare a TVA incepand cu anul viitor, transmite Bloomberg News.

"Romania va trebui sa asigure resurse suplimentare pentru buget in 2007. Asta inseamna ca majorarea TVA ar fi inevitabila", a declarat Basescu. Presedintele a explicat ziaristilor din presa straina ca integrarea in Uniunea Europeana va presupune, in primul an, costuri suplimentare pentru Romania de peste un miliard de euro. Basescu a precizat de asemenea ca reducerea contributiilor sociale cu 5 procente pana la finele lui 2005 va permite firmelor din tara sa concureze mai bine cu cele din UE si sa atraga mai multe investitii straine. In prezent, contributiile sociale reprezinta 52,5% din fondul de salarii.

Serie de balbe pe tema TVA

Despre majorarea TVA a inceput sa se discute la modul serios in urma cu o luna. La sfarsitul lui iunie, in mijlocul negocierilor cu Fondul Monetar International (FMI), ministrul finantelor, Ionut Popescu, a facut o declaratie soc: de la 1 ianuarie 2006, TVA va creste cu 2% sau 3%, pana la maximum 22%. La momentul respectiv, acesta a explicat nevoia cresterii taxei prin faptul ca, dupa reducerea impozitelor la 16%, din 2005, romanii au prea multi bani de cheltuit, cresterea consumului riscand sa devina periculoasa.

Majorarea TVA va determina scumpiri la mai toate produsele si serviciile, care ar putea tine in frau consumul populatiei, insa ar provoca inflatie.
Dupa numai cateva zile, Popescu si-a retras afirmatia privind majorarea TVA, spunand ca e doar o varianta de lucru. El a anuntat ca se lucreaza la o strategie fiscala pe mai multi ani, din care oamenii de afaceri sa stie clar la ce sa se astepte, pe partea de impozite, pana in 2008.

Desi initial strategia trebuia prezentata in august, termenul a fost amanat pentru decembrie, moment in care Romania va prezenta Uniunii Europene planul economic de preaderare. Dispute pe tema majorarii taxei pe consum au aparut si la inceputul anului, cand echipa de negociatori de la FMI a venit sa negocieze pentru prima data cu actualul guvern. In ianuarie, negociatorii de la Fond s-au aratat neincrezatori in capacitatea executivului de a aduna suficienti bani la buget, dupa introducerea cotei unice, recomandand majorarea TVA.

Nivelul TVA in Uniunea Europeana

Anglia 17,5%
Austria 20%
Belgia 21%
Franta 19,6%
Germania 16%
Grecia 19%
Polonia 22%
Spania 16%
Suedia 25%
Ungaria 25%


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.