Administratia are la dispozitie un miliard de euro

Romania va avea dificul tati in utilizarea in totalitate a fondurilor europene, spun oficialii Agentiei SAPARD. "Din cele 210 milioane euro alocate prin Programul SAPARD si pe care trebuie sa le cheltuim anul acesta, pana acum am autorizat plata a 140 milioane euro, iar pana in octombrie speram sa mai dam 100 milioane euro. Probleme vor aparea anul viitor cand va trebui sa platim 640 milioane euro si nu avem garantia ca vom reusi din cauza lipsei angajamentelor", a declarat Dan Gherghelas, director general adjunct al Agentiei SAPARD.

Oficialii romani spera ca pana la finalul acestui an sa depuna cereri de finantare cat mai multe persoane. "Momentul cel mai greu va fi la sfarsitul anului acesta si apoi anul viitor", spun reprezentantii Agentiei SPARAD. Tara noastra are alocat in fiecare an in jur de 210 milioane euro. Daca anul trecut a trebuit sa cheltuim banii acordati pentru anul 2000, anul acesta trebuie sa-i utilizam pe cei alocati anului 2001, iar anul viitor vor trebui cheltuiti banii aferenti a doi ani de finantare: 2002 si 2003.

In total, Romania are la dispozitie peste un miliard euro. "Pana acum au fost efectuate plati de 341 milioane euro, adica in jur de o treime. Gradul de angajare este de 65%", a mai spus Gherghelas. El nu a exclus posibilitatea ca tara noastra sa ajunga in situatia de a pierde o parte din banii europeni, spunand ca multe tari comunitare dau bani inapoi din cauza unor plati eronate sau a lipsei angajamentelor. "Va fi un obiectiv foarte sever si greu de indeplinit sa cheltuim anul viitor toti banii", a mai aratat Gherghelas.

Proiectele distruse de inundatii vor primi bani pentru refacerea constructiilor Conducerea Agentiei SAPARD incearca sa mareasca gradul de absorbtie al fondurilor prin majorarea contributiei publice la proiectele private din zonele calamitate. Cum Guvernul a declarat calamitate 41 de judete, aproape toate proiectele vor putea beneficia de acest avantaj, daca propunerea va fi agreata de Bruxelles. In acest sens, Ministerul Agriculturii a propus Comisiei Europene unele modificari si redistribuiri de fonduri care vizeaza si cresterea pana la 75% a contributiei publice la proiectele private (care pana acum era de maximum 50%).

"Principala solicitare are in vedere redistribuirea a cel putin 70 milioane de euro catre proiectele din cadrul Masurii 2.1, singura cu finantare publica de 100%. Apoi, vrem sa introducem unele submasuri noi care sa se refere la constructia de diguri si la lucrari de alimentare cu apa. Vrem o redistribuire a banilor pentru refacerea proiectelor afectate de inundatii si vom acorda fonduri cu prioritate catre proiectele de infrastructura. Oricum, toate proiectele din zonele calamitate, indiferent de masura, vor avea prioritate la finantare", a declarat Samoila Szabo, director general al Agentiei SAPARD.

El a spus ca un raspuns de la Comisia Europeana va veni la sfarsitul lunii septembrie. Pentru a primi bani europeni pentru refacerea lucrarilor, beneficiarii proiectelor distruse de ape vor trebui sa elaboreze un nou proiect tehnic. "In lunile urmatoare vor putea elabora proiectele, iar lucrarile vor demara cel mai probabil in martie-aprilie anul viitor. Beneficiarii vor primi diferenta de bani pana la un milion de euro in functie de valoarea initiala a proiectului. Daca va fi necesar vom da si mai multi bani, in functie de raspunsul Comisiei Europene", a precizat Dan Gherghelas.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.