Daca in acest moment Fiscul percepe in cazul datoriilor o penalitate de 0,5%/luna, incepand de anul viitor, majorarea de intarziere pe care statul o va aplica sumelor restante se va ridica la 0,1% pentru fiecare zi de intarziere. Desi masura urmareste "disciplinarea mediului de afaceri si scaderea nivelului arieratelor", oamenii de afaceri atrag atentia ca nivelul foarte ridicat al acestor penalizari - mult mai mari chiar si decat cele percepute de banci - va duce la intrarea in incapacitate de plata a multor agenti economici. Practic, spun acestia, nivelul majorarilor acumulate il va depasi in foarte scurt timp pe cel al datoriei initiale.

Codul de procedura fiscala a fost modificat recent, iar anumite prevederi ale acestuia vor intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2006. Este vorba, in special, despre articolul 115 "majorari de intarziere", prin care se stabileste nivelul acestor penalitati, valabil incepand de anul viitor.

Pentru unii, masura va avea efecte drastice

Daca nu au datorii la stat, agentii economici lauda masura Fiscului, apreciind ca aceasta va duce automat la scaderea arieratelor. Insa, chiar si acestora li se pare mult. "Cel mai bun exemplu il poate constitui facturile cu titlu executoriu de la rusi. Si au scapat de boala arieratelor. Insa, nivelul mi se pare totusi prea ridicat", ne-a declarat un om de afaceri, la "zi" cu darile catre stat. In acelasi timp insa, cei care au mici restante catre Fisc critica decizia de majorare a acestor penalitati, spunand ca este nejustificat de mare si va avea efecte negative. "Nu se justifica o crestere atat de mare, respectiv de la 0,5%/luna la 0,1/fiecare zi de intarziere. Asta inseamna ca, la scurt timp, majorarile de intarziere vor depasi nivelul initial al datoriilor, iar multi vor intra in incapacitate de plata. Diferenta este mult prea mare", ne-a explicat un alt om de afaceri.

"Penalitatile" se vor numi "majorari"

Asadar, de la 1 ianuarie 2006, o data cu intrarea in vigoare a prevederilor din Codul de procedura fiscala, dispar notiunile de dobanzi si/sau penalitati de intarziere. Toate acestea vor fi inlocuite de anul viitor cu "majorari de intarziere", care se vor calcula pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv. Modul de calcul al majorarilor de intarziere aferente sumelor reprezentand eventuale diferente intre impozitul pe profit platit la data de 25 ianuarie a anului urmator celui de impunere si impozitul pe profit datorat conform declaratiei de impunere intocmite pe baza situatiei financiare anuale va fi reglementat prin norme metodologice.

In prezent, plata cu intarziere a obligatiilor fiscale se sanctioneaza cu o penalitate de intarziere de 0,5% pentru fiecare luna si/sau pentru fiecare fractiune de luna de intarziere, incepand cu data de intai a lunii urmatoare scadentei acestora pana la data stingerii acestora inclusiv. Insa, penalitatea de intarziere nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.