Contributia la pensiile private, cheltuiala inutila pentru 70% din romani

Mai mult de jumatate din romani nu-si pot acoperi cheltuielile din venitul net lunar, reiese dintr-un studiu al Institutului National de Statistica (INS), citat de Rompres. Motiv pentru care, dupa cum arata un sondaj recent, 72% din romani nici nu se gandesc sa contribuie la un program de pensii private.

Potrivit statisticii oficiale, pentru aproximativ o treime din romanii ale caror castiguri nu reusesc sa acopere cheltuielile cu hrana ori plata darilor la stat, rudele sau prietenii care ii imprumuta cu bani reprezinta colacul de salvare.

Doar patronii o duc ceva mai bine

Cum era de asteptat, cel mai greu se descurca somerii. Opt din zece someri s-au aflat cel putin o data in situatia de a nu avea cu ce sa-si plateasca datoriile ajunse la scadenta ori sa-si asigure hrana zilnica.

Nici veniturile agricultorilor nu sunt mai generoase: pentru aproximativ 70% din acestia, castigurile obtinute sunt mai mici decat cheltuielile.
Clasamentul celor cu venituri lunare cu mult sub nivelul cheltuielilor este completat de lucratorii pe cont propriu, urmati de pensionari si salariati.Potrivit studiului INS, aproape jumatate din muncitorii romani au salarii insuficiente pentru plata utilitatilor si a darilor ori pentru asigurarea hranei. La polul opus, se situeaza gospodariile patronilor. Doar 15% din acestia s-au plans ca au fost situatii cand castigul lunar a fost sub nivelul cheltuielilor.

Dintre familiile unde veniturile nete lunare nu sunt o problema, 16a isi permit o saptamana de concediu in afara casei, 13% reusesc sa cumpere produse electrocasnice, iar putin peste 5% isi permit inlocuirea mobilei.

Imprumuturile de la rude ii scot pe multi din impas

Statistica oficiala mai arata ca pentru a face fata cheltuielilor, 33% din romani apeleaza la imprumuturi de la rude ori prieteni si cam tot atatia au declarat ca nu au apelat la nici o sursa suplimentara de bani pentru a face fata cheltuielilor.Studiul INS precizeaza ca aproape 20% din romani au beneficiat de ajutoare sociale, 15% au apelat la economii, iar aproximativ 13% au depus munca suplimentara.

Romanii staula mila statului

Sondajul realizat de BestJobs.ro arata ca 16% din romani, majoritatea someri, se bazeaza pe ajutorul de la stat, in vreme ce aproape 60% considera ca sunt prea tineri pentru a se gandi la pensie.
Potrivit analizei, 10% din romani au de-clarat ca tocmai au incheiat o polita de pensie privata.
Cu vechime in sistemul privat de asigurari pentru pensii se lauda doar 18% din respondenti. Sondajul arata ca cei mai vechi asigurati ai programelor de pensii private sunt cei cu venituri cuprinse intre 500 si 1.000 de euro (30%). Curios este faptul ca romanii cu cele mai mici venituri, intre 150 si 300 de euro, sunt si cei care au incheiat de curand asigurari pentru pensii private (13%), iar cei cu venituri medii, intre 300 si 500 de euro, nici nu iau in calcul un astfel de program (21%).

Clujenii si brasovenii isi permit pensii private

> 19% din constanteni si 20% din ploiesteni se bazeaza pe ajutorul de la stat atunci cand vine vorba de pensie

> 25% din clujeni si 28% din brasoveni contribuie de cativa ani la programele de pensii private

> 15% din timisoreni cotizeaza de putin timp la programele de pensii private


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.