Normele BNR ar fi trebuit sa intre in vigoare inca de la inceputul lunii august, dar publicarea acestora in "Monitorul Oficial" a fost amanata chiar daca proiectul de act normativ era redactat de la inceputul lunii iunie. Intre timp, reprezentantii BNR au "auzit" nemultumirile bancherilor referitoare la proiectul de norme.

Adio, al doilea credit de la banca

Dupa intrarea in vigoare a normelor de creditare ale BNR, o persoana ale carei venituri nete sunt de circa 750 lei noi (RON), adica aproximativ 210 euro, isi poate lua adio de la contractarea unui al doilea credit de la o institutie bancara. Astfel, presupunand ca aceasta are de achitat lunar rata de circa 74 euro (aferenta unui credit ipotecar), va mai putea contracta un credit cu o rata lunara de 10 euro. In consecinta, respectiva persoana mai poate cumpara in rate cateva produse de la un magazin specializat in electrocasnice.

CNP: Scade consumul in acest an

Citeste si:

Consumul populatiei va inregistra o crestere de numai 7,4% in acest an, comparativ cu 10,8% in 2004, cu toate ca venitul real va fi mai mare, respectiv 12,4%, fata de 10% in 2004, estimeaza specialistii Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). Mai mult, in urmatorii ani se asteapta cresteri mai reduse ale castigului salarial real, ceea ce va constitui o premisa pentru incetinirea cresterii consumului populatiei. Introducerea cotei unice de impozitare de 16% are ca efect cresterea consumului populatiei in anul 2005, dar nu in aceeasi proportie cu cresterea venitului disponibil al populatiei.

Consumul, redus chiar de creditare

In acest an, returnarea ratelor aferente creditelor contractate va diminua disponibilitatile banesti pentru consum si, de aceea, dinamica consumului va fi inferioara celei a veniturilor salariale, considera specialistii CNP.

Atat in perioada de expansiune a creditarii inregistrata in 2002-2003, cat si ulterior, dupa limitarea creditarii, apare un decalaj intre dinamica veniturilor salariale si cea a consumului. Mai mult, consumul individual efectiv al populatiei va creste in perioada 2005-2008 cu circa 6,1% pe an, comparativ cu cresterea veniturilor - aproximativ 7,8%.