Justitia italiana suspecteaza Institutul de opere religioase (IOR), banca Vaticanului, de spalare de bani.
Procuratura din Roma ancheteaza 10 banci in acest dosar, dintre care grupuri mari, precum Unicredit sau Intesa Sao Paolo, dar si mai modeste, precum Banca del Fucino, fondata de principii Torlonia, scrie NewsIn.

Justitia italiana a descoperit ca banca Vaticanului gestiona conturi in institutii fara ca la titular sa fie trecut numele unei persoane fizice sau juridice, numai sigla IOR, ceea ce poate reprezenta un paravan care ascunde operatiuni de spalare de bani. Intr-unul dintre aceste conturi, deschis la Unicredit si descoperit in 2008, au fost transferati circa 180 de milioane de euro in decurs de doi ani.

"Ipoteza anchetatorilor este ca persoane care au domiciliul fiscal in Italia au folosit si folosesc IOR ca pe un paravan pentru a ascunde diferite infractiuni, de la frauda la evaziune fiscala", apreciaza procurorul adjunct Nello Rossi si parlamentarul Stefano Rocco Fava .

Cand Parchetul italian a cerut numele titularilor conturilor, cele oferite nu s-au confirmat, ceea ce inseamna ca au fost incalcate legile impotriva spalarii de bani.

Autoritatile italiene nu pot sa intervina impotriva IOR, pentru ca aceasta beneficiaza de extrateritorialitatea acordata Vaticanului si nu este obligata sa respecte normele financiare in vigoare in Italia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.