Leul a pierdut ieri 572 de unitati in raport cu euro, noua depreciere a leului fiind rezultatul unei cereri mai ridicate de valuta din partea clientilor bancilor, in principal pentru plati aferente contractelor comerciale. "Din citirea datelor pietei valutare si dialogurile purtate cu operatorii bancilor comerciale, am dedus ca principala cauza a deprecierii leului din ultimele zile o constituie cresterea ordinelor de cumparare de valuta avansate de clientii bancilor, toate avand ca unic scop operatiuni comerciale", a declarat pentru Mediafax Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Potrivit oficialului Bancii Nationale, solicitarile de valuta din aceste zile sunt alimentate si de unele plati amanate in perioada in care leul se aprecia, firmele mizand la acea data pe faptul ca intarirea leului va continua. BNR a anuntat ieri un curs de referinta de 39.386 lei/euro, cu 572 de unitati peste cel publicat vineri. Dolarul a crescut cu numai 169 de unitati, la 29.679 lei.

Pe pietele internationale, dolarul a continuat ieri sa scada fata de principalele monede si a atins nivelul de 1,3298 unitati pentru un euro, reflectand ingrijorarea investitorilor fata de noul raport privind deficitul comercial si cel de cont curent ale Statelor Unite, asteptat pentru aceasta saptamana, informeaza Reuters. Deprecierea monedei americane nu a fost, totusi, accentuata, deoarece unii investitori sunt convinsi ca Rezerva Federala va decide, in cadrul intalnirii de astazi sa creasca dobanda de interventie cu 0,25%, pana la 2,25%, ceea ce ar creste atractivitatea depozitelor bancare exprimate in dolari. Dobanda oferita de Banca Centrala Europeana nu depaseste nivelul de 2%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.