Reprezentantii Guvernului au identificat, in discutiile avute luni la Bruxelles cu reprezentantii directiilor de Extindere si de Agricultura si Dezvoltare Regionala, sumele care pot fi redirectionate pentru refacerea infrastructurii afectate de inundatii. Redirectionarea unor sume din programele PHARE, ISPA si SAPARD pentru lucrari de refacere a infrastructurii afectate de inundatii nu va modifica obiectivele stabilite initial pentru aceste programe, a precizat ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarire a aplicarii acquis-ului comunitar, Cristian David.

Acesta a spus, in urma acestor discutii, ca Guvernul are posibilitatea sa depuna o a doua aplicatie pentru accesarea de sume nerambursabile de la Fondul Solidaritatea pentru combaterea efectelor inundatiilor din luna iulie. "Aplicatia a fost initial depusa la sfarsitul lunii iunie pentru zonele Caras si Timis, iar acum exista posibilitatea unei a doua aplicatii pentru zonele din estul tari - Galati, Bacau, Braila", a afirmat David.

ata fiind amploarea inundatiilor si faptul ca inundatiile din iulie au lovit o alta zona decat cea afectata in perioada aprilie-mai, oficialii Comisiei Europene si-au dat acordul de principiu ca Romania sa depuna o a doua aplicatie pentru accesarea unor sume de la Fondul Solidaritatea. In mod normal, potrivit reglementarilor Comisiei Europene, se poate depune o singura aplicatie pe an pentru accesarea Fondului Solidaritatea. Cele doua delegatii au identificat la Bruxelles o suma totala de aproximativ 100 milioane de euro care pot fi realocate pentru refacerea infrastructurii, a spus ministrul Cristian David.

Sumele exacte vor fi identificate si discutate de catre autoritatile romane cu reprezentantii Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti. "Nu exista o suma finala astazi, determinata explicit, ci exista disponibilitatea din partea Uniunii Europene de a aloca sume de la fiecare program in parte", a explicat reprezentantul Guvernului. In programul PHARE, o parte din suma va proveni din programul PHARE 2003 pentru asistenta tehnica, iar din programul PHARE 2004 vor trebui identificate aproximativ 10-15 milioane euro.

"Comisarul pentru extindere Olli Rehn a aratat disponibilitatea comisiei de a aloca 20 milioane de euro suplimentare, suma care nu e cuprinsa in programele PHARE 2003 si 2004 si care va fi alocata pentru un program destinat exclusiv zonelor calamitate", a mai spus Cristian David. Sumele realocate din programul ISPA vor avea doua surse. Aproximativ 20 milioane euro vor proveni din economisirile realizate la contractele incluse in program si alte 30-70 milioane vor fi realocate in masura in care obiectivele initiale nu vor fi perturbate.

In programul SAPARD, reprezentantii Guvernului si ai Comisiei Europene au convenit alocarea sumei de 50 milioane euro pentru masura 2.1 - Refacerea infrastructurii rurale. O a doua cerere a Romaniei, privind alocarea unei sume de 30-50 milioane euro, va fi analizata si va fi solutionata favorabil.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.