Starea vremii a fost, potrivit tour-operatorilor specializati, principalul motiv care a determinat o scadere a circulatiei pe litoralul Marii Negre. De asemenea, perioada de examene pentru studenti si elevi a descurajat potentialii turisti. "Din nefericire, structura anului scolar, precum si a celui universitar in Romania nu este in concordanta cu interesul national in ceea ce priveste buna desfasurare a sezonului turistic.

Anul scolar se termina tarziu, iar perioada de examene se prelungeste pana in perioada sezonului", a precizat Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). In schimb, previziunile agentiilor de turism sunt optimiste pentru perioada care incepe cu a doua parte a lunii iulie si se termina in septembrie.
Amintim ca ANAT a solicitat Administratiei Nationale pentru Meteorologie o prognoza si o estimare pentru perioada iulie-august- septembrie, care este favorabila. In acest moment, in statiunile de top - Mamaia, Neptun si Costinesti - biletele la hotelurile de trei, patru stele pentru sfarsitul lunii iulie-inceputul lunii august s-au epuizat. Statistic, per total, agentiile de turism au inregistrat variatii ale ocuparii hotelurilor cuprinse intre 25% si peste 90%, in functie de structura de cazare, majoritatea depasind totusi un grad de ocupare de 50-60%.

Liderul topului, realizat prin chestionarea celor mai importanti tour-operatori romani specializati pe litoral, ramane in continuare statiunea Mamaia, cu 40% din vanzari. Acesteia ii urmeaza, in ordine, Saturn, Eforie Nord, Jupiter, Neptun, Venus, Olimp, Costinesti, Cap Aurora, Mangalia si Eforie Sud. Varful de sezon va fi cuprins de perioada 20 iulie-20 august, insa tour-operatorii estimeaza ca luna septembrie va atrage multi turisti, datorita preturilor scazute pentru aceasta perioada, dar si prognozei meteo favorabile. In ultimii ani, s-a observat tendinta unui flux turistic crescut pentru septembrie.

Pentru a atrage turisti, o serie de agentii de turism au continuat ofertele de genul "platesti cinci nopti, stai sase", reducerile pentru plata in avans si au anuntat si alte oferte speciale. De asemenea, anumite hoteluri accepta si solicitari pentru doua sau trei nopti. Momentan, gradul de ocupare este diferentiat de la o statiune la alta si se inregistreaza mici scaderi numai la turistii romani, nu si la cei straini.

Din punctul de vedere al tarifelor, evolutia preturilor nu este considerata ca influenta in ceea ce priveste optiunile turistilor, tarifele crescand cu 5-7% fata de perioada similara a anului trecut.

Pentru perioada urmatoare, specialistii sustin ca ploile nu vor fi un impediment pentru ca romanii sa vina la mare. In plus, in masura in care prognozele meteo favorabile se vor adeveri pentru luna septembrie, permitand astfel prelungirea sezonului turistic 2005, ei pronosticheaza ca per ansamblu este posibil ca la sfarsitul acestuia sa se inregistreze un numar similar de turisti, oaspeti ai litoralului, ca si in 2004, care a fost apreciat ca fiind cel mai bun an dupa 1989.

Situatia comparativa 2004/2005 a gradului
de ocupare pe statiuni
pentru prima perioada a lunii iulie

STATIUNEA 2004 2005 TENDINTA

Mamaia 87% 82% -6.9%
Eforie Nord 71% 79% +11%
Eforie Sud 67% 60% -11,6%
Neptun 69% 57% -21%
Venus 71% 78% +9%
Saturn 73% 75% +3%


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.