Ministerul Transporturilor s-a grabit sa taie din prima de economisire de teama ca nu o va mai putea face pana dupa alegeri. Statul nu a dat nici pana acum toti banii pe care i-a promis clientilor care economisesc in sistem colectiv

Raiffeisen Banca pentru Locuinte a fost victima colaterala a anuntului de demisie a premierului Tariceanu, cel putin asta a lasat sa se inteleaga presedintele bancii, Ionut Costea, care a organizat ieri o conferinta pentru a expune situatia companiei sale dupa ordonanta care a redus prima de stat pentru economisirea in sistem colectiv de la 30% la 15%.

"A fost o masura pompieristica. Ordonanta in cauza a fost adoptata printre altele peste o suta, intr-un regim de 'extrema>> urgenta. Am discutat ieri cu ministrul Transporturilor, Laszlo Borbely despre aceasta 'surpriza>>, iar el mi-a explicat ca a fost foarte ingrijorat ca aceste prime sa nu consume foarte mult din bugetul ministerului sau. El a vazut ca ultima sansa de evitare a acestui risc introducerea ordonantei in sedinta de joia trecuta a guvernului, pentru ca premierul isi anuntase demisia, iar in acel caz urmatoare sedinta de guvern intarzia pana dupa alegeri", a declarat Costea.

De azi, prima pe jumatate

El a subliniat faptul ca ordonanta a intrat in numai doua zile in Monitorul Oficial, ceea ce inseamna ca de azi intra in vigoare, adica eventualii noi clienti vor semna contracte cu prima de stat de 15% si de maximum 100 de euro pe an, in timp ce pe afisele promotionale ale Raiffeisen Banca pentru Locuinte apare o prima de 30% limitata de salariul mediu brut pe economie.

Costea a confirmat ca a asistat miercuri la Senat la dezbaterile pe marginea acestei ordonante.
"Am asistat ieri (miercuri - n.r.) la dezbaterile din senat pe marginea ordonantei. Acolo s-a modificat pragul maxim de prima de la 100 de euro la 120 de euro si la 150 de euro pentru familiile cu mai mult de 3 copii in intretinere. Luni va intra in plenul senatului. Apoi urmeaza Camera Deputatilor. Am reusit sa-i conving pe senatori sa faca ordonanta valabila incepand cu 1 ianuarie 2006. Din pacate, de maine (azi - n.r.) ea se aplica asa cum a iesit din guvern, si acest lucru se va intampla pana la iesirea ei din Parlament. Actionarii straini ai bancii nu mai pricep ce se intampla in Romania", a aratat Costea.

Toata tevatura pentru 1 milion de euro

Costea a estimat ca prin reducerea valorii primei de economisire, Ministerul Transporturilor, cel care da acesti bani, economiseste la bugetul sau aproximativ 1 milion de euro. Desigur, aceasta este estimarea facuta de Raiffeisen care uita ca recent pe piata a intrat un actor de acelasi profil, cel putin la fel de important - HVB - lucru care ar "ameninta" mai mult banii ministerului.

Presedintele bancii a subliniat ca de exemplu in Germania, pentru 1 miliard de euro pe care statul ii acorda in acelasi sistem, primeste pe TVA, impozit pe profit, impozit pe venit si contributii sociale 10 miliarde de euro.

In Slovacia, 1 miliard de coroane in prime aduce prin taxe inapoi la buget 6 miliarde de coroane, creaza 40.000 de locuri de munca si creaza investitii de 10 miliarde de coroane in domeniul imobiliar.
La noi, Costea crede ca acest sistem aduce numai beneficii din punct de vedere macroeconomic.
Sistemul se adreseaza familiilor cu venituri mici, atrage resurse in sistemul bancar, descurajaza creditul de consum (pentru ca cine economiseste pentru o casa renunta la un casetofon din import), iar toate sumele stranse se duc in domeniul constructiilor.

Clientii pierd

O sumedenie de lucruri bune, insa de pe urma acestui fel decizii ale guvernului singurul care pierde este clientul.

Din cauza ordonantei, un client care contracteaza 200 de milioane de lei, si depoziteza 17 milioane de lei pe an castiga 5.300.000 de lei de la stat. Acum, in aceleasi conditii, ia doar 2.700.000 de lei.
Maxima pierdere pe care un client o poate avea de pe urma ordonantei este de circa 110 euro, reprezentand diferenta dintre salariul mediu brut pe economie si limita impusa de guvern.

Statul, cel mai neserios partener

Un sondaj facut de banca, printre cei 4.000 de agenti care ii vand produsul, arata ca cei mai multi clienti se tem in principal de faptul ca statul nu va onora prima, a declarat Costea.

Nu se inseala prea mult. Banca a dat o estimare ministerului anul trecut cu scopul de a prinde in buget sumele necesare primelor. Din 82 de miliarde de lei cat reprezentau primele aferente anului trecut (platibile anul acesta), guvernul a deblocat in 2004 10 miliarde si a dat asigurari ca la ultima rectificare bugetara din an sau la prima rectificare din 2006 toti banii vor fi pusi la dispozitia bancii.

Au venit alegerile si acest lucru nu s-a mai intamplat. Primele trebuiau sa inceapa sa se plateasca din martie. Actualul guvern a gasit de cuviinta sa rectifice bugetul abia acum cateva zile.

Restul de bani care se cuvin clientilor bancii au fost cuprinsi in bugetul Ministerului Transporturilor. Ei continua insa sa intarzie. Costea a spus ca hartiile care le-ar da dreptul sa traga suma restanta stau pe la Ministerul Finantelor prinse in procedura denominarii.

Peste toate, cert este ca acest sistem de economisire - creditare nu mai este deloc atractiv, cel putin nu la actuala oferta de dobanzi a Raiffeisen Banca pentru Locuinte. Banca are acum 40.000 de clienti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.