O data cu scaderea accentuata a dobanzilor la depozitele in lei, multi romani se intreaba ce plasamente mai sunt convenabile la ora actuala macar pentru pastrarea valorii economiilor, daca nu si pentru un mic castig. Pe acest fond se contureaza tot mai mult ideea consumului, in defavoarea economisirii. De regula, plasamentele sunt personalizate in functie de valoarea avuta in vedere si profilul de risc al persoanei respective. In acest moment, pentru persoanele cu un venit mai scazut, ca plasamente financiare sunt recomandate in continuare depozitele bancare.

Surse din banci apreciaza drept o buna alegere la ora actuala depozitele in dolari. "E de asteptat o apreciere a dolarului fata de leu in urmatoarele sase luni (chiar pana la 10%) si un depozit in dolari pe o perioada de o jumatate de an cred ca ar reprezenta o buna decizie. Dobanda va fi mica, dar cumulat cu aprecierea ar putea rezulta un randament interesant", anticipeaza Dragos Cabat, vicepresedinte al Asociatiei Romane a Analistilor Financiari.

Cine nu e dispus sa-si asume riscul valutar si sa schimbe leii in dolari va opta pentru depozitul in lei, dar pe termen scurt, in asteptarea fie a modificarii dobanzii, fie a utilizarii sumelor respective. Consumatorul de masa de servicii financiare este cel mai lovit in conditiile actuale. Cine are 20 sau 30 milioane de lei vechi nici nu poate cumpara o casa, nici sa faca investitii in actiuni.

Obligatiunile municipale pot aduce profituri

Pentru persoanele cu ceva mai multi bani si informate, piata de capital ramane o alternativa viabila, cu conditia sa cunoasca evolutia si rezultatele financiare ale uneia sau alteia dintre societatile listate la Bursa. "Acum exista actiunile nou intrate la Bursa, de genul Flamingo sau Vrancart, care au potential de crestere", sugereaza Dragos Cabat.

Unul dintre cele mai bune randamente de pe piata de capital a fost adus in ultima vreme de obligatiunile municipale. Majoritatea dobanzilor la obligatiunile municipale (pe 3 ani) este cu 1-2% peste media dobanzilor de pe piata. "Asta inseamna ca, in momentul de fata, se poate obtine un randament de 9-10% la obligatiunile muncipale lansate acum cateva luni, in conditiile in care dobanda bancara e undeva la 7% pe an", explica analistul Aurelian Dochia.

Cel mai convenabil e de urmarit aparitia unor noi obligatiuni spre a le achizitiona chiar la lansare. Astfel de obligatiuni au avantajul ca pot fi vandute oricand la Bursa si recuperati banii inainte de termenul de 3 ani, spre deosebire de situatia banilor plasati intr-un depozit la termen. Pentru investitia in domeniul imobiliar, conjunctura nu e prea favorabila. Piata imobiliara e considerata mult supraevaluata si, la un moment dat, in sase luni sau maximum un an, s-ar putea produce o corectie, sunt de parere observatori ai pietei.

Specialistii recomanda o diversificare a portofoliului, astfel incat sa nu fie puse toate ouale in acelasi cos. "Pentru o persoana cu venituri medii, cam 50% din portofoliul de plasamente financiare ar putea fi distribuit in depozite bancare, restul in fonduri mutuale, obligatiuni sau pe piata de capital", recomanda Aurelian Dochia.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.