Oamenii de afaceri se plang ca incertitudinea politica in care se zbate Romania astazi le afecteaza planurile de viitor. Mai mult, membri Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) cred ca "prelungirea nejustificata a actualelor framantari politice va induce mari incertitudini de ordin economic cu efecte negative atat la nivelul societatilor comerciale, cat si la nivelul populatiei".

Patronii romani se tem ca ambiguitatea si balbele unor institutii ca Guvern, Parlament sau Presedintie vor aduce "consecinte economice grave", punand in acelasi timp in pericol aderarea Romaniei in 2007 la Uniunea Europeana. Ei arata ca reactiile prompte si de cele mai multe ori negative ale agentiilor de rating internationale trebuie sa le dea de gandit autoritatilor noastre.

Amanarea aderarii, o realitate cruda

AOAR atrage atentia spunand ca eforturile care se fac pentru indeplinirea angajamentelor asumate in fata UE sunt minore si amanarea cu un an a integarii poate deveni in curand o realitate cruda. In aceste conditii, membri asociatiei considera ca amanarea in sine nu ar fi foarte grava; mai grav ar fi ca Romania va fi pusa in situatia ca sa-si respecte angajamentele, dar fara sa mai primeasca nici un ban de la UE. Reamintim ca potrivit secretarului de stat in Ministerul Integrarii, Leonard Orban, daca integrarea va fi decalata cu un an, Romania va trebui sa-si asume pierderi financiare de peste 1,16 miliarde de euro.

Necesitatea unui Guvern de profesionisti

In acest context, AOAR sustine necesitatea "unui guvern recunoscut prin specialisti ce pot decide masuri corecte si ferme, care sa asigure indeplinirea obiectivului major al Romaniei, intrarea in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007". Oamenii de afaceri avertizeaza ca in caz contrar exista reale temeri fata de deteriorarea grava a proceselor de convergenta a societatii romanesti catre comunitatea europeana, cu consecinte economice si sociale imposibil de evaluat, dincolo de pierderile financiare directe.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.