Cele mai afectate de inundatii sunt companiile de electricitate. Cap de lista este Electrica, societatea care va plati peste 360 miliarde lei pentru refacerea infrastructurii. Transgaz si Distrigaz Nord, la randul lor, au mari pierderi din cauza ruperii si distrugerii conductelor magistrale care traversau raurile Tazlau si Trotus. Electrica si-a cuantificat pierderile, dar si costurile repunerii in functiune a stalpilor de electricitate si a transformatoarelor distruse. La Electrica Muntenia Sud, 53,890 miliarde lei; la Electrica Moldova, 159,521 miliarde lei.

Cele mai mari valori se vor concentra pe zona Vrancea-Galati, unde reparatiile se vor ridica la 125 miliarde lei. Electrica Bucuresti si-a pus la punct si un plan de interventie impartit pe zile si ore. Acesta se va intinde, in functie de complexitatea lucrarilor, pana in decembrie 2005. In zonele Turnu Severin si Ramnicu Valcea costurile remedierilor se vor ridica la peste 24 miliarde lei. Transelectrica isi remediaza si ea statia de inalta tensiune de la Brazi Vest, lucrarile costand peste 3,5 miliarde lei. Electrica Transilvania va plati, la randul ei, 1,2 miliarde lei pentru refacerea infrastructurii electrice in numeroase localitati din judetul Alba.

Peste 11.000 de consumatori au ramas fara gaze

Compania Transgaz nu si-a facut publice pierderile generate de ruperea conductelor in zonele Bacau si Focsani. Ea insa va incepe remedierile imediat ce se vor retrage apele. Intre timp, compania va monitoriza zonele traversate de conductele magistrale. Distrigaz Nord, cea mai lovita dintre societatile de gaze, are de remediat sute de metri de conducte in zonele: Onesti, cu 11.700 de consumatori ramasi fara gaze; Slanic Moldova, zona Ciresoara; Moinesti, de-a lungul raului Tazlau, cu 700 de consumatori fara gaze. In Targu Ocna, pe DN 219 exista o portiune de 600 metri distrusa, cu 3.250 de consumatori fara gaze.

Distrigaz Nord isi va putea incepe programul de remedieri de-abia peste cateva zile, cand apele se vor retrage si echipele de interventie vor putea intra in camerele de control. Spre exemplu, conducta rupta de deasupra raului Trotus va putea fi remediata de-abia in 10 zile. La Societatea Nationala a Sarii, problema o constituie salina Ocnele Mari. Aceasta prezinta alunecari de teren si deversari de apa sarata si in vremuri de normalitate, cu atat mai mult la actualele inundatii.

Cea mai afectata a fost tot o statie electrica care deserveste Targu Ocna si Slanic Moldova. Punctual, la salina Targu Ocna, zonele inundate au fost cele din campul de sonde: camera de comanda, statia de pompare nr. 1 si statia de pompare a apei industriale Trotus, care alimenteaza sondele. Ieri, apele au inceput sa se retraga, dar lucrarile de refacere vor incepe dupa retragerea totala a apelor. Salina si-a sistat livrarile de sare catre Combinatul Chimic Complex Borzesti.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.