Un numar de 66 de romani au forta de a „misca bani, idei si conceptii“, arata ce-a de-a doua radiografie a puterii in Romania, realizata de revista „Banii Nostri“. In lista si-a facut intrarea 20 de nume noi.

"Nu este un top, ci un anuar cu personalitati selectate dupa patru tipologii ale puterii: puterea ca decizie, puterea ca influenta, puterea ca simbol si puterea ca afacere", declara Dan Suciu, editorul general al revistei.

El spune ca s-au avut in vedere evenimentele fierbinti ale ultimului an, evolutia oamenilor, notorietatea actiunilor lor si, nu in ultimul rand, averea detinuta. Pe lista se regasesc si personalitati controversate, mai ales din lumea afacerilor, implicate in diverse scandaluri sau care au, chiar, dosare penale. "Ei au in spate, insa, o putere economica de care nu poti sa nu tii cont", declara Dan Suciu. Printre cei selectati sunt si persoane care si-au cladit afacerea prin munca, precizeaza editorul general.

Lista afaceristilor cu putere include numele controversatului Ovidiu Tender, care are afaceri in domeniul energetic si al asigurarilor, al omului care a enervat piata financiara din Londra, Frank Timis, ale carui afaceri sunt in domeniul gazelor si exploatarii aurifere. Lista continua cu Adrian Sarbu, afaceri in domeniul mass-media, fratii Micula, care detin un imperiu alimentar, sau fratii Paunescu, cu afaceri in turism, media, comert si transporturi, Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol Rafinare, Anca Vlad, patron grupul Fildas, Dan Grigore Adamescu, afaceri in constructii. Catalin Chelu un actionar important la SIF-uri, Ioan Niculae, presedintele grupului Interagro, Sorin Ovidiu Vantu, considerat un as al pietei de capital, cu afaceri in mass-media, Dragos Cinca, managerul grupului Flamingo, Ion Tiriac, Adrian Porumboiu, fost arbitru international, Liviu Luca, lider sindical la Petrom, cu afaceri in mass-media, Cristian Ionel Burci, afaceri in mass-media, Dan Voiculescu, patronul holdingului Grivco, completeaza lista. Numitorul lor comun este averea, sustin jurnalistii de "Banii nostrii" Toti sunt oameni foarte bogati, cu averi de sute de milioane de dolari sau euro. Ion Tiriac, de exemplu, are o avere estimata la 700 milioane de dolari, in timp ce a lui Patriciu bate spre 300 milioane de dolari. Fiecarui personaj i se dezvaluie temperamentul, dar si strategia la care recurge in contactul cu ceilalti. De exemplu, "discretia ca forma de aparare" reprezinta strategia la care recurge Patriciu, spune psihologul Aurora Liiceanu.

Printre cei mai influenti 66 de romani se numara Theodor Stolojan, Viorel Hrebenciuc, Ioan Talpes, Radu Timofte, Gheorghe Fulga sau Radu Berceanu. Puterea deciziei sta in mainile politicienilor de varf, incepand cu Traian Basescu. Sociologul Sebastian Lazaroiu afirma ca Basescu este cel mai puternic om din Romania, nu doar pentru ca se afla la pupitrul de comanda al tarii, ci si pentru ca nu a pierdut nici o confruntare politica, din 2000 incoace.

O influenta foarte mare o au si Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, ministrul finantelor Publice, Ionut Popescu, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, si ministrul Justitiei, Monica Macovei. Tot in aceasta tipologie a puterii a fost incadrat si Andrei Siminel, presedintele grupului New Century Holdings, dar a carui influenta masiva se datoreaza si pozitiei de presedinte comunitatii brokerilor din piata Rasdaq. Despre el se spune ca "este vanat de investitorii strategici care stiu ca puterea fondurilor de investitii trece pe la el".

Radu Mazare, primarul Constantei, Giovanni si Gigi Becali sunt printre personajele care au parasit lista. De altfel, cei care nu mai figureaza pe lista sunt politicieni. "Puterea ca afacere are o dimensiune mai constanta decat cea politica", afirma Dan Suciu.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.