Valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor efectuate pe piata romaneasca in prima jumatate a acestui an s-a ridicat la 834 de milioane de dolari, suma care depaseste nivelul consemnat pe ansamblul anului 2004. Datele au fost furnizate de un comunicat al firmei de servicii profesionale KPMG, care citeaza un studiu al Dealogic. In primul semestru, suma totala a tranzactiilor a crescut cu 82% fata de a doua jumatate a anului trecut. Valoarea tranzactiilor din intreg anul 2004 a fost de 719,11 milioane de dolari.

Studiul exclude privatizarile si prestatiile provizorii. KPMG apreciaza ca valoarea pietei va avea o evolutie pozitiva si in a doua jumatate a acestui an. "Cu o dezvoltare economica puternica si in perspectiva tot mai apropiata a aderarii la Uniunea Europeana, este de asteptat ca Romania sa ramana un punct de atractie pentru investitori.

Etapele finale ale privatizarii societatilor de stat, in special banci si societati din domeniul utilitatilor, dar si din alte sectoare, pot oferi oportunitati interesante. Tranzactiile private, aflate inca in faza incipienta conform standardelor euopene, ar putea avea o evolutie pozitiva in a doua jumatate a anului", a spus directorul diviziei de Corporate Finance din cadrul KPMG Romania, Guy Verduystert. Conform studiului, din tranzactiile incheiate in Romania pana la 6 iunie 2005, Franta a fost prima tara de provenienta a investitiilor, cu o valoare totala de 574,47 milioane de dolari.

Pe urmatoarele locuri s-au situat Romania, cu 109,58 milioane de dolari, Luxemburg - 109,27 milioane de dolari, Polonia - 27,22 milioane de dolari, Marea Britanie - 6,43 milioane de dolari, Israel - 5,16 milioane de dolari, Grecia - 1,27 milioane de dolari si Italia - 1,26 milioane de dolari. Cea mai mare parte a tranzactiilor, in valoare de 572,21 milioane de dolari, a avut loc in sectorul de telecomunicatii, care a cumulat, din 1999, operatiuni de 1,188 miliarde de dolari. Valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor din toate domeniile economice a ajuns in Romania, in perioada 1999 - iunie 2005, la 2,6 miliarde de dolari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.