Dupa ce in 2009 au fost loviti de criza economica, micii patroni au aflat ca vor plati impozit pe profit pentru ca statul trebuie sa isi creasca veniturile la buget. Astfel, optiunile ramase microintreprinderilor sunt limitate: transformarea in PFA, offshore sau faliment.

“Eliminarea optiunii impozitului de 3% pe venitul unei microintreprinderi si neintroducerea vreunei alte facilitati fiscale pentru aceasta categorie de firme va impinge majoritatea acestora in doua directii principale: fie spre faliment, fie spre offshore. Reorientarile catre statutul de Persoana Fizica Autorizata (PFA) -care nu ofera posibilitatea de a avea salariati - sau Intreprindere individuala (care ofera posibilitatea de a face angajari) pot fi de asemenea niste solutii, dar atitudinea mediului de afaceri devine din ce in ce mai deschisa catre functionarea sub paravanul unui offshore”, a declarat Mirela Serban, managing partner in cadrul R&M Audit, unul dintre jucatorii de pe piata de contabilitate, consultanta fiscala si audit.

Conform Ministerului Finantelor, incepand cu 1 ianuarie 2010, prevederile Titlului IV - “Impozit pe veniturile microintreprinderilor”, normele metodologice de aplicare corespunzatoare, precum si alte prevederi incidente acestui sistem nu mai produc efecte juridice, astfel incat firmele respective trebuie sa treaca la impozitul pe profit.

Ce optiuni au micii intreprinzatori in actualul context economic aflati de pe Wall-Street.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.