Preturile apartamentelor se reduc pe timpul verii, cand au loc mai putine tranzactii. Efecte contrare pe real-estate: plecarile in concediu provoaca o scadere de cateva procente, leul greu trage piata in sus.

S-au taiat patru zerouri din coada leului. Preturile de pe toate pietele au "scazut" corespunzator. Practic, miliardele s-au "transformat" in sute de mii.

Operatiunea a starnit interesul celor care au strans banii la banca. Autoritatile au oferit numeroase asigurari, declarand repetat ca nici un posesor de depozite nu va avea de suferit. Totusi, multa lume se gandeste ca in aceste momente, pastrarea banilor la banca inseamna cel putin niste calcule in plus.

Ca sa nu-si mai bata capul cu astfel de probleme, multi prefera sa investeasca. Si care ar fi cele mai convenabile plasamente? Ca de obicei, terenurile, casele, apartamentele.

Tendinta ar putea sa genereze o crestere a cererii pe piata imobiliara, dupa cum apreciaza unii specialisti din domeniu. Ei prevad scumpiri usoare la aceste bunuri (in jur de 5-10%), dar numai pe termen scurt.

Aceasta pentru ca exista si elemente compensatorii la acest trend. Denominarea vine intr-un moment (1 iulie) cand se fac foarte putine tranzactii imobiliare, ca in fiecare sezon estival. Lumea e plecata in vacante, nu prea are chef sa umble dupa acte de vanzare-cumparare, pe "real-estate" e liniste.

Scadere conjuncturala

"De vreo doua-trei saptamani s-a simtit o usoara ieftinire, de 3-5 procente. Este, insa, o reducere de pret conjuncturala, sezoniera, legata de vacanta. Ca urmare a introducerii leului greu, ar putea aparea si un fenomen (de scurta durata), care sa anuleze aceasta tendinta. Ma refer la un factor strict psihologic: proprietarul vede ca apartamentul lui, pe care il evaluase la doua miliarde de lei, valoreaza acum 200.000. Cum cifra i se pare mica, va fi tentat sa o mareasca putin", a spus Ion Radu Zilisteanu, director general la Intermedias Bucuresti.

Aceasta vara e oricum una speciala, deoarece vine dupa cateva luni de scumpiri considerate oarecum nejustificate.

Si in primavara, numarul tranzactiilor a fost scazut, din cauza ca proprietarii cereau preturi prea mari, comparativ cu puterea reala de cumparare. Un apartament cu trei camere in Stefan cel Mare a ajuns sa coste 70.000 de euro, iar unul langa Piata Unirii bate lejer suta de mii. Bucurestiul se inscrie deja in categoria oraselor scumpe din Est, mai ales daca raportam la standardul de viata.

Parca nu prea iti vine sa dai peste 1.000 de euro pentru un metru patrat de spatiu locuibil, cand salariul mediu lunar nu depaseste 200 de euro. La asemenea nivele, nu mai mira pe nimeni ca nu se gasesc cumparatori dispusi sa bata palma cu proprietarii. In concluzie, denominarea ar putea sa produca unele fluctuatii in sectorul imobiliar, dar de mica intensitate.

Diferente mari in acelasi cartier

Nu se poate spune cu precizie ca in aceasta vara, a avut loc o scumpire de 3%, sau de 5%.

Studiind ofertele dintr-un cartier bucurestean, vom observa ca sumele solicitate pentru acelasi tip de locuinta se inscriu in plaje foarte largi.

Apartamentele cu trei camere din Drumul Taberei costa de la 46.000 la 57.000 de euro. In Tineretului, la aceeasi categorie de spatii, valorile oscileaza intre 58.000 si 67.000 de euro.

Este vorba de preturile "la cerere", propuse de proprietari, nu de cele la care se incheie efectiv tranzactiile. Oricum, intre "minime" si "maxime" se casca diferente de 10.000-11.000 de euro, sau daca exprimam procentual, de 15-25%.

Exista si situatii-limita, dar acestea constituie exceptii. In Bulevardul Decebal (unde se ajunge si la 100.000-115.000 de euro), poti gasi, cu noroc, un proprietar grabit care accepta sa vanda si cu 65.000 de euro.

In astfel de cazuri, se recomanda sa fim cu ochii-n patru. Un pret mult sub piata nu inseamna cu siguranta o escrocherie, dar un pic de atentie nu strica.

Valoarea locuintei este ridicata de cativa factori care au devenit "clasici" la evaluaarile de pe piata imobiliara. Aici conteaza apropierea de arterele principale de circulatie, statiile de metrou sau autobuz, piete sau complexe comerciale.

De asemenea, sunt importante finisajele si imbunatatirile aduse (gresie, faianta, parchet, reamenajari), vechimea blocului, numarul de etaje, precum si nivelul la care se afla apartamentul.

Denominarea poate scumpi cu 5%

"Teoretic, nu ar trebui ca denominarea sa aduca vreo schimbare pe piata imobiliara. Si totusi, un efect psihologic exista. Unii percep aceasta masura ca pe o stabilizare. In aceste conditii, se manifesta neincredere in a tine banii in banci. Imobiliarele reprezinta o tinta predilecta a investitiilor. Din motivele mentionate, e posibil sa asistam la o crestere a cererii in acest domeniu. Ca rezultat, ne putem astepta la o majorare a preturilor cu 5, pe termen scurt" - Cristian Ungureanu, director general la agentia imobiliara Unic Company Bucuresti.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.