Concesionarea serviciului public de distributie a gazelor si acordarea de licente pe 15-30 ani - doua din cerintele viitorilor proprietari

Societatile de distributie a gazelor naturale vor intra in proprietate privata numai daca autoritatile romane vor indeplini mai multe conditii, motiv pentru care privatizarea acestora ar putea fi intarziata, sustin surse guvernamentale. In primul rand, trebuie rezolvata problema concesiunii serviciului de distributie a gazelor. Acest serviciu public este considerat strategic, concesionarea fiind realizata de Ministerul Economiei si Comertului (MEC). Privatizarea Distrigaz Sud se poate realiza doar in conditiile adjudecarii in favoarea societatii a concesiunii exclusive a serviciului public de distributie a gazelor pe o perioada de 49 de ani, prevazuta de lege, precizeaza surse autorizate. O alta conditie ca investitorii sa poata prelua societatile este ca autoritatile romane, respectiv Autoritatea Nationala in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), sa acorde licente de furnizare si distributie a gazelor pe perioade maxime prevazute de lege, de 15 ani si 30 ani. Cum licentele acordate Distrigaz Sud expira anul viitor, aceasta problema trebuie rezolvata inainte de venirea noilor proprietari, spun aceleasi surse. In plus, pentru incheierea tranzactiilor este necesar avizul Consiliului Concurentei.

La Distrigaz Sud sunt asteptati sa vina francezii de la Gaz de France, iar la Distrigaz Nord - nemtii de la Ruhrgas. Guvernul Nastase a estimat ca tranzactiile vor fi incheiate la finele acestui an. Dupa cum stau lucrurile, viitorul cabinet va trebui sa rezolve aspectele delicate ale privatizarii societatilor de distributie a gazelor si sa-i motiveze astfel pe investitori sa vina cu banii si sa preia Distrigaz Nord si Sud.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.