Dealerii considera insa ca este vorba de evolutii conjuncturale, anticipand continuarea tendintei de apreciere a leului

Saptamana trecuta, atat euro, cat si dolarul au recuperat din terenul pierdut in fata leului la sfarsitul lunii noiembrie. Vineri, cursul mediu anuntat de Banca Centrala era de 38.814 lei pentru un euro, cu 361 de unitati mai mult decat cel anuntat joi, iar dolarul crescuse cu 599 de lei, pana la un nivel de 29.510 lei. Euro si dolarul au crescut in fiecare zi, saptamana trecuta. Fata de minimele inregistrate luni, euro se tranzactiona vineri la un nivel cu 3,3 la suta mai ridicat, in timp ce saltul dolarului a fost ceva mai spectaculos: 4,3 la suta. Insa, chiar si cu aceste cresteri, euro si dolarul mai au mult de recuperat pana sa ajunga la nivelurile de la inceputul lunii trecute. Dolarul mai are de recuperat circa 2.500 de lei, iar euro circa 1.750 de lei pana la cotatiile de la inceputul lui noiembrie. Dealerii de pe piata valutara sustin ca, facand abstractie de interventia BNR de la inceputul saptamanii, cresterea cursului euro din ultimele zile a fost una sanatoasa, avand sustinere in numeroase cereri de valuta, cel mai probabil din partea importatorilor. Insa, dincolo de aceste cresteri conjuncturale, potrivit dealerilor, se mentine tendinta de luna trecuta: cea de apreciere a leului. In ce priveste dolarul, cresterea din ultima saptamana este explicata atat de cresterea cursului euro-leu, cat si de consolidarea pozitiei monedei americane pe pietele internationale.

Vineri, dolarul a continuat sa creasca in fata euro, atingand o paritate de 1,3242 dolari/1 euro, fata de recordul negativ de la inceputul saptamanii trecute de 1,3470 dolari/1 euro. Analistii si economistii internationali se asteapta ca pozitia dolarului sa se consolideze in continuare, cel putin pe termen scurt.

"Dolarul poate fi impins de la spate de expectatiile privind majorarea dobanzii de interventie, fapt ce va crea mai multa cerere pentru moneda americana", sustine un analist din Londra. Analistii si economistii se asteapta ca, in cursul acestei saptamani, Banca Centrala Americana sa anunte o noua majorare a dobanzii de interventie cu 0,25 puncte procentuale, pana la un nivel de 2,25 la suta. Daca asteptarile analistilor se vor confirma, va fi pentru prima data in ultimii trei ani cand dobanzile la dolari le vor depasi pe cele la euro. Prin urmare, investitorii care detin cantitati mari de valuta vor avea mai mult de castigat din depozitele in dolari decat din cele in euro. "Pe termen lung, insa, moneda americana risca sa revina la tendinta de depreciere. Pentru a finanta deficitele record - comercial si bugetar -, autoritatile ar putea considera ca un dolar slab reduce mult costurile", spune un analist international.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.