Departamentul de Comert al Statelor Unite a anuntat, ieri, ca deficitul comercial al celei mai mari economii a planetei a scazut cu 2,81% in luna mai fata de aprilie. Diferenta dintre importuri si exporturi s-a micsorat cu 1,6 miliarde dolari, de la 56,9 miliarde la 55,3 miliarde. Scaderea deficitului comercial al SUA s-a bazat pe exporturile mai mari de servicii si pe micsorarea importurilor de bunuri si servicii in luna mai. Exporturile au totalizat 106,9 miliarde dolari, cu 0,2 miliarde mai mult decat in aprilie, iar importurile 162,2 miliarde, cu 1,4 miliarde mai putin decat in luna anterioara.

Piata valutara a reactionat instantaneu la anuntul facut de Biroul de Analiza Economica al Departamentului Comertului din SUA si moneda americana s-a apreciat ca urmare a interesului investitorilor.

Cursul euro/ dolar era, in jurul orei 13:20 GMT, 1,2113 $/euro, dupa ce la ora 12:00 GMT, cu o jumatate de ora inainte de anuntul Departamentului Comertului, fusese 1,2184 $/euro. Moneda europeana terminase sedinta de tranzactionare de marti, de la New York, la pretul de 1,2241 $.

Inainte de publicarea deficitului comercial al Statelor Unite, dolarul reusise deja sa recupereze din pierderile ultimelor zile fata de euro, lira sterlina si yenul japonez. Multi dintre investitori au cautat sa cumpere dolari la un pret mai mic, in asteptarea unei reveniri a monedei americane in zilele urmatoare. In plus, o parte dintre cei care detineau euro si-au incasat profitul atunci, fara sa riste pierderea acestuia. "Dolarul a pierdut rapid doi centi fata de euro, dar nu credem ca s-a schimbat ceva in ansamblu", spune Daragh Maher, strateg valutar la Caylon, divizia de investitii a Credit Agricole. "Economia americana se descurca bine, iar cresterea ratei dobanzii de referinta este inca de actualitate", adauga el.

Janet Yellen, presedintele San Francisco Federal Reserve Bank, a declarat ca o crestere a dobanzii de referinta "are sens" in continuare.

De la inceputul anului, dolarul a crescut cu 11 procente fata de euro si cu 9 procente fata de yen, fiind facut tot mai atractiv de cresterile repetate ale ratei dobanzii de referinta de catre Fed.

Potrivit analistilor, inca nu e clar daca rata mare a dobanzii de referinta pastrata de Fed va ajuta moneda americana sa creasca in continuare sau deficitul comercial, de asemenea mare, o va face sa scada. E greu de spus care dintre ele va avea un impact mai mare asupra cursului valutar in viitor, avand in vedere ca si dobanda, si deficitul comercial au avut perioade in care au dat tonul cresterii, respectiv descresterii dolarului.

"Dolarul a crescut puternic pentru o perioada lunga de timp, asa ca s-ar putea sa vedem aceasta corectie negativa mergand un pic mai departe", crede Noriyuki Kato, de la State Street Tokio. "Insa parerea generala e ca inca avem de a face cu un dolar puternic, iar cumpararea de dolari va continua".

In zona euro, dupa mai multe semnale proaste din mediul politic si din cel economic, a venit si o veste mai buna pentru moneda unica.

Nicholas Garganas, membru in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), a declarat zilele trecute ca tinta de inflatie ar putea fi ridicata peste 2% din cauza pretului mare al petrolului.

Acest lucru ar putea pastra dobanda de referinta de la doua procente, cat este in prezent, si ar face ca atractivitatea euro sa nu scada.

In Romania, cursul valutar e mai molcom

In Romania, euro si dolarul au ramas la un nivel aproape neschimbat fata de ziua de marti. Scaderea de 0,07% a dolarului se datoreaza minusului de 0,09% inregistrat de euro pe piata valutara autohtona si revenirii dolarului la un nivel asemanator celui de ieri in raport cu euro, pe piata internationala. Avand in vedere ca pretul oficial al dolarului se calculeaza prin raportarea la cursul bancilor comerciale romanesti la ora 13:00 si la cursul international euro/dolar de la aceeasi ora, cursul dolar/leu nu a fost afectat in nici un fel de scaderea abrupta de marti seara a dolarului fata de euro sau de urcarea spectaculoasa de ieri a monedei americane.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.