Romania are de infruntat si in 2010 criza economica, dupa ce efectele acesteia au fost vizibile anul trecut. Wall-Street va propune 15 intrebari pentru 2010, de raspunsul carora va depinde evolutia atat a economiei, in ansambu, cat si a mediului de afaceri autohton.
  1. Vom iesi sau nu in 2010 din recesiune? Desi contractia economiei romanesti din 2009 ar putea ajunge la 8%, majoritatea estimarilor privind evolutia acesteia in 2010 indica faptul ca se va inregistra crestere economica, desi avansul o sa fie unul simbolic. Citeste aici cele mai importante 10 estimari privind evolutia economica a Romaniei in 2010. Economia Romaniei va trece pe plus in primul trimestru din 2010 fata de trimestrul anterior, potrivit presedintelui Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu, care nu exclude o evolutie pozitiva sau apropiata de 0 nici in ultimul trimestru din 2009. Afla cum aratau dilemele de business pentru anul 2009: Top 20 dileme pentru mediul de business in 2009
  2. Va depasi sau nu rata somajului pragul psihologic de 10%? Numarul de someri din Romania a ajuns in octombrie la aproape 654.000, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani si jumatate, la o rata a somajului de 7,1%. Prognozele pentru 2010 raman negre, in conditiile in care companiile vor fi retinute in continuare in a face angajari, intrucat au invatat lectia in perioada de criza. Rata somajului va atinge un varf in prima parte a lui 2010, dar acesta se va plasa probabil sub 10%, insa vor exista zone nerestructurate ale segmentelor de activitate in care reintegrarea va fi dificila, a declarat economistul Bancii Mondiale, Catalin Pauna.
  3. Va mai reusi sau nu statul sa ia bani? De unde? Cum va fi satisfacuta nevoia de finanatare a statului roman? In conditiile in care deficitul bugetar va ramane la un nivel ridicat – acesta s-a adancit in noiembrie la 5,98% din Produsul Intern Brut (PIB), insumand 29,75 miliarde lei ( 6,96 miliarde euro), dupa ce cheltuielile bugetare au sporit in primele 11 luni cu 2,9%, iar veniturile s-au redus cu 6% - Romania are nevoie de resurse financiare de pe piata interna.In iulie 2009, Ministerul Finantelor a imprumutat aproximativ un miliard euro de la bancile din Romania, printr-un aranjament de tip "club loan", pentru finantarea deficitului bugetar. De asemenea, presedintele Raiffeisen International (banca-mama a Raiffeisen bank Romania), Herbert Stepic, declara ca bancile din Romania sunt nevoite sa finanteze din ce in ce mai mult statul, in lipsa altor oportunitati de investitii si a unei cereri reduse de credite, mentionand ca, in prezent, banca pe care o conduce se confrunta cu supralichiditate.

Descoperiti restul dilemelor legate de evolutia mediului de business romanesc in 2010 pe Wall-Street.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.