Suma, incasata in primele sase luni din acest an din executari silite, este cu 50% mai mare fata de perioada similara din 2004 * Majoritatea "victimelor" au fost firme mici si mijlocii * De la inceputul anului, ANAF a blocat conturi bancare in valoare de peste 60.000 de miliarde de lei

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a recuperat in primele sase luni ale acestui an, prin executare silita, datorii bugetare de peste 25.500 de miliarde de lei (circa 695,9 milioane de euro), in crestere cu 49,29% fata de perioada similara a anului trecut.

Potrivit unui comunicat al institutiei, cele mai importante sume provin din executarile silite ale firmelor mici si mijlocii, care au adus la buget peste 15.000 de miliarde de lei, in timp ce executarile marilor societati cu datorii au reprezentat venituri de 6300 de miliarde de lei. Executarea silita a rau platnicilor persoane fizice a adus bugetului putin peste 400 de miliarde de lei.

Din cele peste 25.500 miliarde de lei provenite din executari, aproape 18.000 de miliarde au fost incasate de stat dupa comunicarea somatiilor de plata, iar 4700 de miliarde au fost incasate prin decontarea popririlor asupra conturilor datornicilor.De la inceputul anului, ANAF a blocat conturi bancare in valoare de peste 60.500 de miliarde de lei si a comunicat somatii privind obligatii bugetare restante in valoare totala de aproape 59.000 de miliarde de lei.

Veniturile bugetelor gestionate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, respectiv bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor sociale de somaj si bugetul fondului national unic de asigurari de sanatate au crescut, in primul semestru al acestui an, cu 18,16% comparativ cu perioada similara a anului trecut. |n perioada ianuarie - iunie 2005, incasarile celor patru bugete au totalizat 376.083 miliarde de lei.

Cele mai importante incasari, in valoare de aproape 239.500 de miliarde de lei, au fost consemnate la bugetul de stat (care cuprinde, in principal, sumele incasate din impozitul pe profit si venit, din TVA etc). Bugetul asigurarilor sociale de stat (pensii) a strans peste 85.000 de miliarde de lei in primele sase luni, bugetul fondului de asigurari de sanatate a colectat peste 40.600 de miliarde de lei, iar bugetul asigurarilor pentru somaj a inregistrat venituri de 10.600 de miliarde de lei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.