Autoritatile pun la punct ultimele detalii pentru inceperea procesului de privatizare a Postei Romane si vanzarea actiunilor detinute de stat la operatorul national de telefonie fixa RomTelecom. Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) a initiat doua proiecte de acte normative care reglementeaza intrarea acestor privatizari in linie dreapta. Potrivit documentelor mentionate, MCTI va apela la serviciile unor consultanti internationali specializati, respectiv la serviciile unor case de avocatura pentru a perfecta tranzactiile.

RomTelecom se indreapta catre listare

Actiunile RomTelecom urmeaza sa fie vandute pe bursa, ne-a declarat ministrul comunicatiilor, Zsolt Nagy. "Nu va fi vandut o data intregul pachet pe care il detine statul roman la RomTelecom", a precizat Nagy. Consultantul selectat va decide pachetul de actiuni care va fi listat pe bursa. Potrivit ministrului, un pachet de actiuni ar putea fi listat pe Bursa de Valori Bucuresti si, in acelasi timp, un alt pachet ar putea fi listat pe o bursa din afara tarii.

Pregatiri pentru listare

"RomTelecom trebuie pregatita pentru listare; este un proces nou pentru companie", a spus Nagy. Printre operatiunile care trebuie efectuate inainte de listare se numara auditarea companiei, evaluarea, pregatirea listarii - conform strategiei propuse de consultantul care va fi selectionat -, a mentionat ministrul comunicatiilor.

Statul roman mai detine la RomTelecom un pachet de 45,99% din actiuni, care este administrat prin intermediul ministerului de resort, restul actiunilor fiind detinute de grupul elen OTE.

MCTI va achita costurile privatizarii

Ministerul va achita din bugetul alocat pentru acest an onorariul caselor de avocatura, precum si cele legate de pregatirea si realizarea privatizarii RomTelecom. O parte din onorariul consultantului va fi un procent (valoarea acestuia urmeaza sa fie negociata) din suma incasata pe actiunile care vor fi vandute, iar acesta va fi achitat din bugetul MCTI pe anul urmator.

Bugetul MCTI pentru acest an a fost suplimentat prin plata de dividende de la companiile pe care le are in subordine. "Banii vor fi utilizati pentru pregatirea privatizarilor si pentru efectuarea acestora", ne-a precizat Zsolt Nagy.

Posta Romana va fi restructurata

In cazul companiei Posta Romana va fi inceput procesul de restructurare si pregatire pentru privatizare, urmand ca in 2006-2007 sa inceapa procesul de privatizare, spune oficialul MCTI. Autoritatile intentioneaza atragerea unui investitor strategic prin vanzarea unui pachet minoritar.

Onorariul casei de avocatura si cel al consultantului international ce vor "pastori" privatizarea Postei Romane vor fi achitate chiar de catre aceasta companie.

Anunturile pentru selectarea consultantilor internationali care vor superviza cele doua privatizari urmeaza sa fie publicate imediat ce vor fi intocmite caietele de sarcini. Cele doua firme de consultanta vor fi selectate prin licitatie.

Nu in ultimul rand, ministrul comunicatiilor a precizat ca institutia pe care o conduce intentioneaza sa apeleze la serviciile unor case de avocatura autohtone.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.