Recolta agricola va fi mai redusa, in timp ce productia industriala va creste cu 5% in acest an.

Cresterea economica din acest an a Romaniei va incetini, dupa avansul de 8,3% de anul precedent, pina la 5,5%, in timp ce deficitul bugetar va ajunge la 1% din PIB, reiese dintr-un studiu realizat de Institutul pentru Studii Economice Internationale din Viena (WIIW).

Potrivit studiului citat, in primul trimestru al acestui an, economia romaneasca a crescut cu 5,9%, mai putin fata de perioada similara a anului trecut, cind majorarea a fost de 6,2%. Expertii WIIW apreciaza ca cea mai mare crestere economica se va inregistra in sectorul constructiilor si cel al comertului, in vreme ce recolta agricola va scadea.

Studiul previzioneaza si o adincire a deficitului de cont curent, pina la sfirsitul anului, care va ajunge pina la 8,3% din PIB, fata de 7,75% cit s-au angajat autoritatile de la Bucuresti fata de FMI.

In ceea ce priveste inflatia, documentul citat previzioneaza pentru acest an, o rata medie de 9%, nivelul convenit de Executiv cu expertii FMI fiind de 7,5% la sfirsitul anului. Pentru anul viitor, institutia din Viena previzioneaza pentru Romania o crestere economica de 5,5%, un deficit bugetar egal cu cel din acest an, de 1%, si un deficit de cont curent in scadere.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.