Societatile comerciale care contracteaza credite pentru productia de export nu vor mai beneficia de rambursarea de catre Eximbank a jumatate din valoarea dobinzilor.

Uniunea Europeana interzice orice sprijin acordat exportatorilor. Pe acest considerent, Consiliul Concurentei apreciaza ca bonificatiile de dobinda sint ajutoare de stat si ca atare trebuie stopate. "Masura ne va afecta. Miine (astazi, n.r.) vom convoca Consiliul de Export pentru a stabili ceea ce vom face in continuare", ne-a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
Dublu impact

Exportatorii spun ca este a doua mare lovitura pe care o primesc in acest an dupa ce au avut de suportat aprecierea monedei nationale in raport cu principalele valute. De la inceputul anului, de exemplu, leul s-a apreciat cu 9,5% fata de moneda unica europeana. Secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Cristian Parvan, spune ca autoritatea de reglementare in domeniul concurentei nu trebuie sa interzica deocamdata aceste bonificatii pentru ca tinta de aderare a Romaniei la UE in 2007 va fi mai mult ca sigur ratata. Mai mult, spune Pirvan, exportatorii romani suporta costuri mari cu creditele, iar acea subventie la dobinda vine in sprijinul lor.

Expresie-sablon

Expresia "nu e momentul prielnic pentru o astfel de masura" a devenit sablon. Exact acelasi lucru l-a spus si Mihai Ionescu atunci cind s-a referit acum citeva luni la aprecierea monedei nationale. "Sintem de acord cu aprecierea leului, dar nu in felul acesta (liberalizarea pietei valutare, n.r.) si in momentul acesta", afirma secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania. Din partea guvernului, sarcina de a se ocupa de problemele exportatorilor o are vicepremierul George Copos, demnitar venit din mediul de afaceri.

Pentru sustinerea exportatorilor, guvernul a decis, la initiativa lui Copos, majorarea capitalului social al Eximbank cu 100 de milioane de euro si modificarea legislatiei falimentului astfel incit sa fie acordata posibilitatea compensarii bilaterale a obligatiilor intre institutiile financiare si societatile comerciale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.