Analistii si bancherii sustin ca recentele masuri luate de Consiliul de Administratie al BNR nu vor avea un impact semnificativ asupra pietei creditului. "Nu cred ca deciziile BNR vor avea o influenta mare asupra creditarii. In ultimii cinci ani, Banca Nationala a venit in mod repetat cu asemenea norme si reglementari, dar degeaba. Nu vad ceva nou in abordarea BNR, care sa influenteze semnificativ piata creditelor", spune analistul financiar Matei Paun. El crede ca actualele masuri sunt luate sub presiunile FMI, dar "incercarea BNR este fara viitor".

"Banca Centrala a pierdut controlul creditului"

La randul sau, Eugen Radulescu , presedintele CEC, spune ca BNR a pierdut controlul creditului din economie. "Cand ai 60 la suta credit in valuta, iar valuta asta iti vine din afara, e clar ca nu ai cum sa controlezi fenomenul creditarii", spune

Radulescu. "BNR crede ca trage dupa ea o masinuta legata cu o sfoara. Numai ca masinuta aceea nu mai e de mult acolo", a mai declarat Radulescu.

Prima dintre cele trei masuri recent adoptate de BNR se refera la reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei cu scadenta mai mica de doi ani, de la 18 la suta la 16 la suta. Referindu-se la aceasta decizie a BNR, analistul ABN Amro Radu Craciun considera ca este una lipsita de impact. "Va fi mai multa lichiditate pe piata, pe care bancile probabil o vor plasa tot la BNR" , ne-a declarat el. In schimb, Eugen Radulescu apreciaza ca reducerea operata de BNR va permite plasarea mai eficienta a banilor ramasi in sistem, fapt care va fi benefic sistemului bancar. "Ma bucura aceasta reducere, pentru ca mie, ca bancher, imi reduce niste costuri. Reducandu-mi costurile, raman cu bani mai multi, pe care ii pot investi mai rentabil", a adaugat Radulescu.

Creditul in valuta - tot mai scump

In aceeasi sedinta, BNR a mai decis extinderea graduala a aplicarii ratei rezervelor minime obligatorii de 30 la suta asupra tuturor pasivelor in valuta cu scadenta mai mare de doi ani.

Rasvan Radu, vicepresedintele Raiffeisen Bank, crede ca este vorba de o masura incorecta. "Nu e normal sa vina acum BNR sa schimbe regulile, cata vreme noi am incheiat linii de creditare pe vechile reguli. E clar, noi nu ne putem permite sa modificam contractele, asa incat e posibil sa fim nevoiti sa trecem cateva credite la pierderi", spune Radu. De asemenea, presedintele CEC, Eugen Radulescu, spune ca masura vizeaza de fapt strangularea creditului in valuta, care a ajuns sa aiba o pondere de 60 la suta. "Banca Nationala incearca acum sa recupereze din controlul asupra creditelor valutare. Prin extinderea aplicarii ratei minime obligatorii se urmareste de fapt descurajarea creditului in valuta. Sunt foarte curios daca va si reusi", mai declara Radulescu.

Jucatorii nebancari - avantajati

Cat priveste cea de-a treia masura luata de BNR - modificarea normelor privind limitarea riscului de credit la imprumuturile pentru persoane fizice -, analistii par a fi unanimi. Ei considera ca bancherii romani vor gasi alte cai prin care sa poata acorda credite, indiferent de restrictiile impuse de Banca Centrala.

"Bancile vor ajunge sa gaseasca alte vehicule prin care sa-si promoveze aceleasi produse, aceluiasi numar de clienti", considera analistul Radu Craciun. La randul sau, Rasvan Radu spune ca masura ar fi trebuit sa cuprinda si jucatorii nebancari, care au posibilitatea sa ofere mai usor credite decat vor oferi bancile comerciale.

"Masura BNR ofera un puternic avantaj jucatorilor nebancari, si includ aici societatile de credit ipotecar ori de consum, creand astfel o discriminare in piata", conchide vicepresedintele Raiffeisen Bank.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.