Socurile politice duc la instabilitate in general, inclusiv pot influenta, mai mult sau mai putin, piata valutara, desi politica monetara e de competenta BNR. Demisia Guvernului sau actele teroriste ar putea sa creasca volatilitatea pietei in perioada imediat urmatoare, cu influente, in primul rand, asupra cursului de schimb. "Volumul tranzactiilor nu cred ca va fi sensibil influentat, dar s-ar putea sa asistam la variatii mai mari de curs", e de parere analistul financiar Aurelian Dochia.

Se acumuleaza o presiune pe curs din cauza deficitelor externe, si asta s-ar putea traduce, la o moment dat, intr-o depreciere a monedei nationale. "Cred ca BNR va incerca sa pastreze o stabilitate in privinta cursului la care s-a ajuns acum", anticipeaza Dochia. Observatori ai pietei sunt de parere ca evolutia cursului va fi influentata, in primul rand, de situatia pe plan international a raportului dintre euro si dolar.

In ultima perioada, dobanzile la dolar au crescut in cateva randuri si in acest fel moneda americana devine mai atractiva. Instabilitatea din zona europeana vivazi de euro genereaza ingrijorare, ceea ce ar putea duce la o slabire a monedei unice europene.

Pentru urmatoarele luni s-ar putea vorbi de o crestere a incertitudinilor pe piata valutara, care nu vor veni atat din modificari de substanta din economie, cat din zona politica, conchide Dochia. "Alti analisti nu vad un pericol real si cred ca un eveniment politic de talia demisiei Guvernului nu va influenta sau va avea urmari minime pe piata valutara. Demisia Executivului nu cred ca va duce in mod special la caderea monedei nationale fata de dolar si euro, mai ales ca aceasta coincide cu atentatele de la Londra si cu caderea lirei si a dolarului. Prin prisma asta nu cred ca leul va simti ceva", subliniaza Dragos Cabat, vicepresedinte al Asociatiei Romane a Analistilor Financiari.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.