Reprezentantii oamenilor de afaceri din Romania sunt nedumeriti si chiar bulversati de gestul premierului Tariceanu de a anunta demisia intregului Cabinet, in scopul demararii de alegeri anticipate. In primul rand, patronii se intreaba ce se va intampla acum cu strategia fiscala promisa de guvern. Recent, ministrul finantelor, Ionut Popescu, promitea ca va finaliza "in cel mai scurt timp cu putinta" o strategie fiscala "bine pusa la punct pentru urmatorii ani".

In acest context, agentii economici sunt derutati, nestiind care va fi soarta tuturor programelor aflate, fie in derulare, fie in stadiu de proiect.

Nici sindicatele nu au primit cu indiferenta vestea demisiei guvernului. Dimpotriva, liderii confederatiilor nationale il acuza pe Tariceanu ca a pus interesele politice meschine inaintea interesului national si declara ca nu vor renunta la revendicarile lor, inclusiv la cea privind majorarile salariale, prevazute initial pentru luna octombrie. Unii lideri sindicali considera ca, intr-un fel, prin demisia guvernului s-a obtinut si un lucru pozitiv - si anume dezlegarea de promisiunile fata de Fondul Monetar International.

O serie de proiecte demarate de guvernul Tariceanu nu vor mai fi duse pana la capat, ceea ce creeaza ingrijorare, deopotriva in randul oamenilor de afaceri si al sindicatelor.

AOAR a ajuns precum cetateanul turmentat: "Noi cu cine mai discutam strategia fiscala?"

"Oamenii de afaceri din Romania sunt in acest moment precum cetateanul turmentat si se intreaba, noi cu cine mai discutam strategia fiscala, Codul fiscal ce urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2006?", ne-a declarat, ieri, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru (foto). Modificarile asupra Codului fiscal ar fi trebuit aprobate inca de la sfarsitul lunii iunie, astfel incat sa poata intra in vigoare de la 1 ianuarie anul viitor. Acesta este doar unul dintre proiectele care vor ramane in aer.

Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR: "Speram ca viitoarea echipa sa fie una de profesionisti"

"Sper ca de-acum incolo sa avem de-a face cu o echipa de profesionisti, si nu de amatori, pentru ca actualul guvern a adus exportatorilor numai pagube", ne-a declarat secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania, Mihai Ionescu. "Actuala echipa este una extrem de slaba, care ne-a lovit de multe ori. In primul rand, nu a reactionat la socul valutar. A luat niste masuri pe care a doua zi le-a incalcat, deturnand fondurile destinate exportului catre alte destinatii. Le-am cerut ca toate fondurile pentru stimulentele la export sa ramana in vigoare, ori saptamana trecuta le-au anulat pe toate", a subliniat Ionescu.

Dumitru Costin, liderul BNS: "Gestul premierului este regretabil"

Liderul BNS, Dumitru Costin, este de parere ca motivul invocat de premierul Tariceanu nu este justificat. "Majoritatea parlamentara nu are nimic de-a face cu constitutionalitatea unor legi", a precizat Costin. El a catalogat acest gest drept o ambitie politica si mai putin efectul deciziei luate de Curtea Constitutionala. Costin ii avertizeaza pe actualii guvernanti ca ar putea sa aiba surprize daca se ajunge la anticipate: "Eu nu prea vad populatia alergand vioaie la urne, avand in vedere amputarea indexarii din octombrie si cresterile repetate de tarife la utilitati, si nici in mediul de afaceri nu vad prea mult entuziasm, dupa schimbarile repetate in legislatia fiscala".

Vasile Marica, presedintele Aliantei "Sed Lex": "Decizia accentueaza instabilitatea din administratia publica"

Presedintele Aliantei "Sed Lex" ,Vasile Marica, este de parere ca premierul Calin Popescu Tariceanu ar fi trebuit sa ia mai de mult decizia privind demisia guvernului si nu neaparat in acest context. Insa, indiferent de componenta guvernului care va fi numit la Palatul Victoria, Alianta "Sed Lex" nu va renunta la actiunile de protest, anuntate deja, pentru acordarea cresterilor salariale din luna octombrie, absolut necesare pentru functionarii publici. "Asteptam sa se limpezeasca apele. Cert este ca decizia politica luata de premierul Tariceanu nu face decat sa accentueze gradul de instabilitate existent la nivelul administratiei publice, micsorand astfel capacitatea de a lucra a functionarilor", a subliniat Marica.

Ion Homos, secretar general Cartel Alfa: "Nu mai are FMI cu cine se intalni!"

Ion Homos, secretarul general al confederatiei sindicale Cartel Alfa, considera ca decizia guvernului de a demisiona este un gest de mare curaj, dar si unul pripit. "Din punctul de vedere al sindicatelor, putem spune ca ne si avantajeaza aceasta decizie, pentru ca initiativa FMI cu privire la anularea contractelor colective de munca nu mai poate fi pusa in practica, atata timp cat nu vom avea guvern", ne-a spus reprezentantul Cartel Alfa.

Marius Petcu, liderul CNSLR Fratia: "Demisia guvernului creeaza instabilitate"

Potrivit liderului CNSLR Fratia, Marius Petcu, genul acesta de crize are consecinte favorabile. "Pana la alegeri, cei care vor duce interimatul nu vor lua decizii cu impact prea mare, pentru ca nu-si vor asuma responsabilitatea", ne-a spus Petcu. El a mai precizat ca oricum erau doua luni de vara in care activitatea sindicatului este mai restransa, dar, in general, demisia Cabinetului Tariceanu creeaza instabilitate.

Iulian Mantescu - Federatia Mecanicilor de Locomotiva: "Acest guvern avea o atitudine ostila fata de noi"

Potrivit vicepresedintelui Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu, sindicat care a fost in greva generala 23 de zile, demisia guvernului nu va afecta negocierile cu administratia companiilor feroviare. "Oricum, acest guvern a avut o atitudine ostila fata de noi", ne-a spus Mantescu, mentionand ca nu ar trebui sa fie nici o problema pentru salariatii sistemului feroviar.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.