Intentia de asigurare a locuintei in randurile populatiei este ridicata doar la nivel declarativ, pentru ca doar 8,5% dintre cei care percep avarierea locuintei ca fiind cel mai mare risc au in prezent asigurata locuinta. In materie de vorbe insa, aproape jumatate dintre locuitorii Capitalei spun ca si-ar asigura locuinta. Pe de alta parte, autoritatile recunosc faptul ca Bucurestii nu ar face fata calamitatilor: cutremur, inundatii. Tocmai de aceea, reintroducerea obligativitatii asigurarii locuintelor are tot mai multi adepti.

Un studiu realizat de compania de cercetare a pietei Sensimark arata ca aproape jumatate dintre bucuresteni (46,3%) se tem de avarierea locuintei, indiferent de cauza distrugerii (cutremur, incendiu, explozie). Iar pentru trei sferturi dintre locuitorii Capitalei, avarierea locuintei reprezinta unul dintre primele trei motive de ingrijorare.

Cu toate acestea, doar 8,5% dintre cei care percep avarierea locuintei ca fiind cel mai mare risc pentru propria familie detin totusi in prezent o asigurare pentru locuinta. Aceasta teama plaseaza asigurarea pentru locuinta pe primul loc la capitolul necesitate.
Desi indiferent de forma de asigurare principalul motiv declarat de a nu se asigura este lipsa resurselor financiare, analiza Sensimark indica drept factori semnificativi de risc lipsa de informatii, de incredere si de interes.

40% dintre bucuresteni ar plati doar 20 de lei lunar pentru asigurare

In cazul populatiei cu venituri mici lipsa resurselor financiare este un argument valid. Exista insa o diferenta semnificativa de dimensiune intre segmentul celor care manifesta o disponibilitate si capacitate de plata pentru o anumita forma de asigurare si segmentul celor care chiar detin o astfel de asigurare. De pilda, in cazul particular al asigurarilor pentru locuinte, aproape o treime dintre bucuresteni se declara dispusi sa plateasca lunar o prima de asigurare de peste 50 de lei (500.000 de lei vechi).

Doar 8% dintre bucuresteni sustin ferm ca nu sunt dispusi sa plateasca, in timp ce segmentul celor care ar plati maximum 20 de lei (200.000 de lei vechi) lunar este de 40% din populatia Capitalei.

Autoritatile isi recunosc neputinta in cazul unei calamitati

In timp ce populatia este dezinteresata de astfel de cheltuieli in plus, autoritatile bucurestene au recunoscut recent ca nu ar face fata unui eventual cutremur sau inundatie, daca astfel de calamitati s-ar produce, iar reintroducerea obligativitatii asigurarii locuintelor are tot mai multi adepti.

Astfel ca, in urma inmultirii in ultima perioada a dezastrelor naturale, reprezentantii autoritatilor centrale si locale s-au aratat interesati de proiectul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) care are in vedere instituirea acestei obligatii.

Pe de alta parte, si cand asigurarea locuintei era obligatorie, statisticile oficiale aratau ca doar 10% din populatia tarii avea o astfel de asigurare.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.