Partea buna este ca din greseli inveti, partea proasta este ca trebuie sa scoti bani din buzunar. Cele mai populare erori privesc ignorarea scadentei pentru depozitele la termen. Astfel, toti banii sunt depusi intr-un depozit cu scadenta "lunga", la 9-12 luni (au cele mai mari dobanzi). Atunci cand apar insa cheltuieli neprevazute, titularul este nevoit sa lichideze depozitul pentru a face rost de sumele necesare si pierde intreaga dobanda.

Cel mai bine este sa va plasati banii in mai multe depozitem cu scadente diferite si sa pastrati o suma pentru cheltuieli curente intr-un cont la vedere (va recomandam Cont�Rol, un cont curent oferit de ING Bank cu dobanda la sold, de 8,5%). De asemenea, luati in calcul si ceritificatele de depozit cu discount emise de BCR (banca afiseaza zilnic cotatii de cumparare si rascumparare astel incat nu pirdeti dobanda daca retrageti bani inainte de scadenta).

Cine se scoala de dimineata... are obligatiuni in portofoliu

In acest caz, eroare vine din..inactiune. Datorita dobanzilor bune, obligatiunile sunt achizitionate in special de jucatori institutionali (banci, fonduri de investitii) si este bine sa va prezentati inainte de demarerea subscrierilor la intermediar pentru a va exprima dorinta de a investi. Altfel, aveti surpriza sa constatati ca acestea s-au eluizat in doar cateva ore. O alta eroare posibila este sa va plasati toti banii disponibili intr-o emisiune a carei listare la bursa se amana (nu veti gasi prea repede un cumparator in acest caz, singura varianta fiind cesiunea).

Diversificarea e valabila si in cazul fondurilor

Fondurile mutuale sunt preferate depozitelor pentru flexibilitate, rascumpararile se pot face esalonat iar acest fapt nu afecteaza performantele unitatilor ramase. Totusi, o parte din fonduri (in special cele cu o strategie mai agresiva de investitii, de actiuni sau diversificate) impun o perioada de "captivitate", in caz contrar rascumpararile fiind penalizate cu un anumit comision. Nu va repeziti sa va plasati de pilda toti banii intr-un fond de actiuni, sumele pe care le retrageti mai devreme de cateva luni pot fi taxate cu pana la 9%. Este preferabil sa va constuiti mai degraba un portofoliu de fonduri: o parte din plasati intr-un fond monetar, pentru lichiditate, restul impartit intre fondurile de obligatiuni, diversificate ori de actiuni, intr-o pondere care sa reflecte gradul de risc pe care il acceptati.

Excesul de optimism costa

"Ghinionul castigatorului" este o sintagma ce se potriveste pe pietele futures. Cum este vorba de un joc in marja (se depune doar o garantie de 5-10% din valoarea contractului, urmand sa suporti oscilatiile de pret ca si cum ai fi investit intreaga suma) cine se intinde mai mult decat ii permite plapuma isi poate pierde toti banii, ba ar putea fi nevoi sa aduca si altii de acasa. Nu achizitionati niciodata contracte futures sau options de cea mai mare parte din bani, lasati-va ca fond de rezerva pentru a acoperi eventualele apeluri in marja cel putin jumatate din suma disponibila.

Nu investi impotriva pietei

"The trend is your friend" este una dintre maximele indragite de jucatorii cu experinta. Piata romaneasca are un caracter speculativ iar incepatorii care au intrat in februarie-martie au ramas cu un gust amar. Nu cumparati actiuni cand valoarea tranzactiilor e scazuta iar cotatiile sunt in declin, puteti astepta o perioada apreciabila pentru a intra pe profit. Nu investiti toti banii disponibili dintr-o data, e mai intelept s-o faceti esalonat. Nu uitati ca nu se vine la bursa cu economiile de-o viata iar un plasament in actiuni se face de regula pe termen mai lung, de minim un an. Daca va dau palpitatii oscilatiile bursei mai bine alegeti alta modalitate de plasament.