In aceasta toamna, vom asista la o majorare semnificativa a preturilor pe piata chiriilor. Motivul il constituie, sunt de parere specialistii imobiliari, inasprirea conditiilor de creditare ale institutiilor bancare. Acest fapt va duce, automat, la o redirectionare a celor care aveau de gand sa cumpere o locuinta. Astfel, persoanele care doreau sa apeleze la un credit imobiliar in vederea achizitionarii unui apartament se vor indrepta spre cealalta solutie - inchirierea unei locuinte pe o perioada determinata.

Potrivit expertilor din domeniul imobiliar, presiunea tot mai mare ce va exista asupra acestui sector va duce, automat, la o majorare considerabila a preturilor. Insa, pana cand Banca Nationala a Romaniei nu va anunta decizia si detaliile privind noile conditii de creditare, expertii evita sa faca estimari privind nivelul preturilor la care vor ajunge chiriile in aceasta toamna. Cert este ca acestea vor creste.

Pe piata chiriilor exista si in prezent o presiune foarte crescuta, ceea ce a condus la practicarea unor preturi de pana la 350 de euro/luna, in cazul inchirierii unui apartament de bloc.

Chiria perceputa in cazul unui apartament sau a unei garsoniere din Bucuresti va creste in aceasta toamna cu mult mai mult decat se intampla de obicei, ca urmare a venirii la cursuri a studentilor. Motivul il constituie, in principal, inasprirea conditiilor de creditare, subiect ce va fi discutat astazi in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei. Dar, pana in momentul in care Banca Centrala nu anunta noile conditii de creditare, jucatorii din piata imobiliara se feresc sa faca estimari cu privire la cuantumul majorarilor de preturi ce ar putea avea loc pe piata chiriilor din Capitala.

In toamna fiecarui an, cand studentii se reintorc la cursuri, are loc, mai ales in Capitala, o majorare a preturilor la chirii. Potrivit specialistilor din piata, aceasta crestere se va resimti insa mai mult in acest an, pentru ca potentialii cumparatori ai unor apartamente sau garsoniere se vor indrepta spre inchiriere. "Cei care voiau sa apeleze la un credit ipotecar pentru a achizitiona o locuinta nu o vor mai putea face la fel de usor. Cauza o reprezinta inasprirea conditiilor de creditare. Drept urmare, vor trebui sa inchirieze ceva", ne-a explicat ieri Radu Zilisteanu, expert imobiliar.

Preturile sunt deja foarte mari

Chiriile sunt ridicate si in acest moment, spun specialistii, amintind ca o garsoniera "de cartier" costa intre 100 si 200 de euro pe luna, iar apartamentele ajung chiar si pana la 300-350 de euro. Cu toate acestea, preturile vor creste, estimeaza expertii, presiunea exercitata pe aceasta piata marindu-se si mai mult in aceasta toamna. "Presiunea pe piata chiriilor va creste foarte mult comparativ cu perioada precedenta", a subliniat Zilisteanu, "insa vom putea face o estimare privind cresterea preturilor abia dupa ce BNR va lua, maine (n.r. - astazi), o decizie in privinta inaspririi conditiilor de creditare".

Usoara ieftinire a apartamentelor

Desi exista voci care sustin ca in ultimele saptamani preturile apartamentelor de bloc au scazut cu pana la 10%, jucatorii din piata neaga acest fapt. "Nu se poate vorbi despre o ieftinire atat de mare a apartamentelor. In general, in perioada iulie-august se fac mai putine tranzactii", ne-a declarat ieri presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM), Gabriel Zamfir. "Exista, intr-adevar, o usoara ieftinire a apartamentelor de bloc, dar nicidecum cu pana la 10%. Aceasta scadere a preturilor s-a situat intre 3 si maximum 5%", ne-a precizat Radu Zilisteanu, explicand in acelasi timp ca "in fiecare vacanta exista miscari sezoniere ale preturilor". "Cumparatorii pleaca in aceasta perioada in concediu, iar investitiile de acest gen stagneaza, cum este si normal", a subliniat Zilisteanu.

Impozitul de 10% nu-i va speria pe speculanti

In ceea ce priveste o eventuala ieftinire a locuintelor ca urmare a impozitarii cu 10% a tranzactiilor imobiliare, deci inlaturarea speculantilor din piata, specialistii sunt de parere ca "piata nici macar nu se va clinti" din aceasta cauza. "15-20% din piata imobiliara o reprezinta speculatiile si speculantii. Iar acestia nu se vor lasa influentati de impozitul de 10%", a subliniat expertul imobiliar, chiar daca este cunoscut faptul ca la baza introducerii lui a stat chiar aceasta premisa.

Una dintre cauzele pentru care adevaratii speculanti nu vor fi "atinsi" de impozitul de 10% o reprezinta "portitele" pe care le lasa legea. Specialistii din piata sunt de parere ca impozitul pe tranzactiile imobiliare, intrat in vigoare de la inceputul lunii iunie, o data cu modificarea Codului fiscal, va fi platit doar de romanii saraci si cinstiti. Si asta, pentru ca legea prevede anumite exceptii, de care "cunoscatorii" se pot folosi pentru a scapa de platile suplimentare. Asadar, impozitul de 10% nu se aplica in cazul proprietatilor care se constituie ca aport in natura la capitalul social al unei firme sau in cel al donatiilor. De prima prevedere speculantii se pot folosi foarte usor, respectiv acestia pot infiinta special o firma si aduce cu titlu de aport in natura la capitalul social un teren.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.