Premierul nu intelege vehementa patronatelor si sindicatelor, in conditiile in care problema contractelor colective a fost deja reglementata prin noul Cod al muncii

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca situatia existenta pe piata fortei de munca nu impune desfiintarea contractelor colective de munca. Primul-ministru nu a negat ca acest subiect a fost discutat cu expertii Fondului Monetar International (FMI).

El a apreciat ca o astfel de masura nu este necesara in conditiile in care piata fortei de munca din Romania a fost "flexibilizata" prin prevederile cuprinse in noul Cod al muncii. Tariceanu a amintit, totodata, ca Romania a incheiat un Memorandum de politici economice cu Fondul Monetar International la jumatatea anului trecut, cand vechiul Cod al muncii prevedea inclusiv existenta contractelor colective de munca.

"FMI poate sa-si exprime un punct de vedere, dar si eu pot avea o opinie pe acest subiect si vreau sa spun un lucru foarte simplu si clar: Romania, in momentul de fata, are un Memorandum semnat cu FMI la jumatatea anului 2004, in conditiile in care vechiul Cod al muncii prevedea contracte colective de munca. In contextul in care Codul muncii a fost puternic reformat, in sensul unei flexibilitati mai mari a pietei fortei de munca, nu vad acum de ce sa consideram ca aceste contracte ar fi o piedica majora", a spus Tariceanu.

El a adaugat ca nu intelege criticile formulate de reprezentantii sindicatelor pe marginea acestui subiect, in conditiile in care problema contractelor colective de munca a fost deja reglementata prin noul Cod al muncii, convenit in urma negocierilor dintre sindicate si patronate.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax, reprezentantii FMI ar fi cerut Guvernului desfiintarea contractelor colective de munca - o conditie pentru aprobarea Memorandumului suplimentar de politici economice -, fara ca premierul Calin Popescu Tariceanu sa fie de acord cu solicitarea Fondului. La putin timp dupa aflarea vestii, atat confederatiile sindicale, cat si cele patronale au criticat dur propunerea FMI.

Sindicalistii au acuzat institutia internationala ca, dupa ce a incercat sa distruga Codul muncii si sa-l transforme intr-o lege golita de continut care ar fi permis folosirea salariatilor romani pe post de sclavi la locul de munca, acum doresc sa elimine si Contractul Colectiv de Munca.

De asemenea, patronii au cerut Guvernului sa respinga solicitarea Fondului si sa consulte partenerii sociali, in primul rand patronatul, inainte de a lua decizii cu impact in economie. Acestia considera ca interesele de dezvoltare a Romaniei se negociaza cu reprezentantii economiei reale si nu cu diverse institutii internationale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.