Atentatele de ieri din capitala Marii Britanii au determinat o deteriorare rapida a indicilor bursieri si o scadere drastica a cotatiilor principalelor companii londoneze. Pretul petrolului s-a resimtit la randul sau puternic, cunoscand o scadere de aproape patru dolari

Imediat dupa atentatele care au avut loc ieri in reteaua de metrou londoneza, aruncand in panica intreaga Europa, efectele dezastrului s-au facut simtite pe pietele bursiere.

Actiunile londoneze au cunoscut astfel o scadere rapida de aproximativ 3 procente si au fost urmate, cu aceeasi tendinta, de pietele europene. ''Oamenii nu stiu ce sa faca, declara un dealer de la Bursa londoneza. Nu se tranzactioneaza nimic. Nu mai avem schimburi pe monitoare''.

In primele ore dupa atac, indicele FTSE 100 a inregistrat o cadere de 167 de puncte, adica de 3,2 procente, pana la 5.062 puncte. Indicele FTSEurofirst 300 s-a redus cu 3,2 la suta, pana la 1.120,55 puncte, iar DJ Euro Stoxx s-a diminuat cu 3 procente, pana la 3.128,84 puncte. Bursa din Londra a cunoscut o cadere de 3,24 la suta. Cel mai puternic impac s-a resimtit insa la Paris, unde indicele CAC a scazut cu 4,45 la suta, pana la 4.093,47 de puncte. Bursa din Frankfurt a scazut si ea cu 3,11 procente, urmata de cea din Milano, cu 2, 74 procente. La Madrid, scaderea a fost de 3,19 la suta. In randul companiilor, cele mai afectate par sa fi fost British Airways, cu o scadere de 8 procente, si Air France-KLM, respectiv Lufthansa si Iberia, cu 4 procente. Operatorul de aviatie BAA, grupurile Carnival si Hilton au cunoscut, la randul lor, o scadere pe pietele bursiere de aproximativ 5 procente. ''Am auzit de brokeri care practica dumping-ul pentru principalele pozitii. Am avut cateva ordine suspendate. Asta arata ca exista o adevarata panica'', a declarat un dealer.

Petrolul a scazut cu patru dolari

Cel mai puternic impact al exploziilor din Londra s-a resimtit insa in pretul petrolului, care pe pietele internationale a cunoscut o scadere brusca de pana la patru dolari pe baril, dupa ce la primele ore ale diminetii acesta se afla la maxime istorice de aproape 62 de dolari barilul. Daca uraganele care s-au abatut asupra Golfului Mexicului au determinat o crestere a preturilor la petrol pe pietele mondiale, prin intreruperea activitatii in zona si alimentarea temerilor ca rezervele americane ar putea fi grav afectate, atentatele de ieri de la Londra au avut un efect contrar, determinand o scadere rapida a preturilor la titei pe pietele mondiale.

Pe piata londoneza, barilul de petrol a ajuns la 58 de dolari, in scadere cu 1,85 dolari, la ora 11.00 GMT, dupa ce scazuse anterior la 55,55 dolari. Pe pietele americane, cotatia titeiului a inregistrat o diminuare de 2 dolari, la 59,28 dolari pe baril, in urcare fata de minimul zilei, de 57,20 dolari. O serie de brokeri au declarat ca, daca exploziile din capitala Marii Britanii sunt rezultatul unui atac terorist, este de asteptat o scadere in economie, similar cu situatia creata dupa atacurile de pe 11 septembrie 2001 din Statele Unite. "Daca se dovedeste ca traim o situatie de tipul 11 septembrie, piata va reactiona prin vanzari masive", a spus reprezentantul Glencore, Nigel Saperia, transmite Mediafax.

Crestere la pretul aurului

Atentatele au determinat inclusiv o crestere cu peste 1 la suta a pretului aurului pe pietele europene, contractele spot pentru aur inregistrand un avans de 1,2 la suta, pana la 428,5 dolari pentru o uncie troy, imediat dupa aflarea vestilor, iar la ora 10.47 GMT cotatia era cuprinsa intre 428,40 dolari si 429,10 dolari pe uncie, se arata intr-un comunicat Mediafax. "Este o nebunie. Nimeni nu stie ce se intampla", declara un broker.

Potrivit dealerilor, era de asteptat ca pretul aurului sa se majoreze, intrucat in perioade de nesiguranta, investitiile in metalul pretios sunt considerate a fi dintre cele mai sigure. Francul elvetian, o alta investitie considerata sigura, a atins cel mai ridicat nivel din ultimele sase saptamani in raport cu lira sterlina si s-a apreciat cu 1 la suta fata de dolar. De asemenea, argintul s-a apreciat, urmand tendinta aurului, pana la sapte dolari uncia, dupa ce, saptamana trecuta, inregistrase o scadere puternica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.