Cota unica de 16% introdusa de Romania poate duce la accentuarea deficitului bugetar inaintea aderarii la Uniunea Europeana, precizeaza un proiect de raport al ministrilor de finante ai statelor UE, citat de Bloomberg. Mesajul pesimist ai ministrilor europeni de finante confirma scepticismul din ce in ce mai pronuntat al unor europarlamentari cae solicita amanarea cu un an a aderarii.

Programmul de pre-aderare al Riomaniei este ambiguu in ceea ce priveste recuperarea datoriilor companiilor de stat si trebuie pus in practica cu atentie, precizeaza proiectul de raport care va fi publicat pe 12 iulie. "Programul privind politicile fiscale ridica semne de intrebare asupra pozitiei fiscale a Romaniei in momentul aderarii, in special in ceea ce priveste riscul unui deficit bugetar superior limitei europene de 3% din PIB in 2007", afirma ministrii de finante europeni.

Totusi, in primul an dupa extinderea din 2004, nu mai putin de 6 dintre cele 10 noi state membre ale Uniunii, au depasit limita deficitului bugetar de 3%. Ungaria a ajuns chiar la 6,3%. Pentru anul acesta este de asteptat ca situatia sa nu se schimbe foarte mult, in Lituania deficitul fiscal urmand a fi de 3,5%, in Polonia de 4,5%, iar in Ungaria de 4,6%. Ingrijorarile oficialilor europeni sunt, nu intamplator, aceleasi cu cele ale Fondului Monetar International, institutie cu care Guvernul Romaniei a convenit stabilirea unei tinte in ceea ce priveste deficitul bugetar de 0,75% pentru 2005, si una de 0,5% in 2006.

De altfel, raportul recomanda explicit continuarea discutiilor cu Fondul. Nu este o noutate ca Romania are nevoie de un acord cu FMI nu mai pentru ca UE nu dispune de specialisti capabili de a monitoriza evolutia economica a tarii noatre. Conditiile drastice FMI se explica prin faptul ca, in cazul in care Romania se integreaza in UE pe 1 ianuarie 2007, deficitul bugetar va fi unul mai ridicat, ca urmare a faptului ca Guvernul va trebui sa asigure cofinatarea proiectelor europene, in valoare de peste 3 miliarde de euro pe an.

In plus, in primul an dupa aderare, Palatul Victoria nu va vedea prea multi bani de la Bruxelles, platile comunitare facandu-se nu--mai dupa terminarea lucrarilor. Oficialii europeni cer Guvernului de la Bucuresti sa adopte o politica economica prudenta, in conditiile unei cereri interne in crestere si a aprecierii leului. Guvernul ar trebui sa reformeze sistemul de pensii si sectorul energetic prin privatizarea companiilor de sta".

Finantele spera sa colecteze mai bine banii

"Ceea ce ce spune UE si spune psi FMI este ca a scazut ponderea acestor venituri in totalul veniturilor bugetare, de la 30 la 28.9%- o pondere relativa care este sub nivelul altor tari intrate in primul val in UE. Tnsa incasarile in valori reale (indexate cu inflatia) si nominale sunt in crestere fasa, de anul trecut. Problema este in ce masura sunt ele suficiente pentru a acoperi cheltuielile publice viitoare ale Romaniei, si in ce masura se reuseste o colectare mai buna taxelor", ne-a declarat Dragos Neacsu, secretar de stat in Ministerul de Finante.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.